Majdanizacija Beograda na djelu

0
101

Zapad ima ogromnu želju da se u Srbiji i na Balkanu sprovede Majdan, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući situaciju u Srbiji poslije izbora.

Za one koji ne znaju, Majdan je trg u Kijevu, gdje su 2013. godine, na Arhanđelovdan,  održani protesti protiv legalno izabranog predsjednika Ukrajine proruskog Viktora Janukoviča. Protesti su trajali danima, uz povremene sukobe policije sa demonstrantima. Pokret je nazvan Euromajdan. Osnovni motiv je bio označavanje Rusije kao neprijatelja. Pokušaj države da silom rastjera Majdan nije uspio. Janukovič je 21. februara 2014. pristao na dogovor s protivnicima koji je uključivao prijevremene izbore , ali je tada pobjegao u Rusiju.

Putin je odgovorio na Janukovičev pad naredivši vraćanje Krima u vlasništvo Rusije i podstičući raspoloženje protiv Kijeva u istočnoj i južnoj Ukrajini, a rat između vladinih snaga i boraca koje podržava Rusija izbio je u većem dijelu Donbasa u aprilu 2014. Tako je započeo rat koji i danas bijesni, dijeleći i raseljavajući Ukrajinu.

Da li ste zaboravili Srđu Popovića i njegov Kanvas? Otpor? Zaboravili ste? E pa sjetite se onog dokumentarnog filma u kome taj čovjek govori koliki je profesionalac on i njegova organizacija, koji se bave rušenjem izabranih vlada ili lidera. Da li su se ovdje prepoznali prsti Srđe Popovića? Apsolutno.

Da li se ti isti prsti prepoznaju sada u Beogradu? Čini se da se prepoznaju. Zaharova izmedju redova govori upravo to. Jedina nepoznanica je ko tačno finansira. Mada nije teško da se pretpostavi. Aleksandar Vučić je rekao da će poslije praznika da pokaže dokaze o umješanosti jedne ambasade u izbore. Svi govore da je njemačka ambasada. Njima treba neko ko će da prizna lažnu državu Kosovo. Isprsila se nekakva Marinika Tepić, uz Dragana Đilasa. Oni bi to rado. Oni bi da zavade isti narod u dvije države. Oni bi da uvedu rezoluciju o genocide u svoj parlament. Oni su klasični tip autošovinista.

“Srbi će sve riješiti sami, jer oni vide dokle je Zapad doveo Ukrajinu i mnoge druge zemlje i odlično pamte šta je Zapad radio samoj Srbiji i drugim balkanskim državama. Bilo koji narod bilo koje zemlje treba da štiti svoj suverenitet na svim nivoima i to treba da bude dio stava građanskog društva -zaštita suvereniteta i nacionalnih interesa”, zaključila je Zaharova. I tu se traži put kojim srpski narod treba da ide. Upravo na postulatima koji se, srećom, ponovo budi širom svijeta-put dobrog, a ne manipulativnog i izopačenog.

Ostavite komentar