Majstorović i Stanivuković prebacuju budžet URVIOR-u: Za Boračke organizacije Grada BL novca nema

0
103

Pet boračkih organizacija, koje imaju status udruženja od interesa za Grad Banja Luka (Boračka organizacija, Gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Gradski odbor SUBNOR-a, Gradska organizacija amputiraca “Udas” i Savez logoraša grada Banjaluke), izrazile su nezadovoljstvo jer im nije isplaćeno čak 60% sredstava iz granta budžeta za 2023. godinu. Uznemirene ovom situacijom, ove organizacije su uputile dopis Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu, koje predvodi Radivoj Majstorović, i gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću.

U dopisu se ističe:

“Poštovani,

S obzirom na približavanje kraja kalendarske 2023. godine, smatramo neophodnim upozoriti vas na neizvršenje budžeta za ovu godinu. Svim organizacijama od javnog interesa za Grad Banja Luku iz oblasti boračko-invalidske zaštite, posljednja uplata sa stavke tekućeg granta za rad boračkih organizacija Grada Banja Luke bila je u septembru 2023. godine. Važno je napomenuti da su sve dosadašnje uplate umanjene, iako rebalansom budžeta, budžet za ove namjene nije smanjen.

Iz navedenog proizlazi da do danas grant budžeta za rad boračkih organizacija Grada Banja Luke nije realizovan ni 60%. Ovakav odnos grada Banja Luka prema našim organizacijama je nedopustiv, kao i nepoštovanje Skupštinskih odluka vezanih za usvajanje budžeta. Tražimo od vas hitno izjašnjenje po ovom pitanju, a ukoliko smatrate da rad ovih organizacija nije potreban za Grad Banja Luku, molimo vas da to obrazložite radi daljnjeg postupanja.

S obzirom na nerealizaciju budžeta i sramni prijedlog budžeta za 2024. godinu, zahtijevamo da nas hitno primite kako bismo vam sve gore navedeno usmeno i detaljno obrazložili”.

Zabrinjavajuće je što Grad duguje ovim udruženjima više desetina hiljada maraka, iako su sredstva bila planirana unutar budžeta od 350.000 KM. Umjesto da su ta sredstva isplaćena, novac je neočekivano preusmjeren ka novom udruženju koje nije prošlo kroz regularni konkursni proces, a koje je prisutno od 2020. godine. Naši izvori otkrivaju da je gradonačelnik Draško Stanivuković lično naredio Radivoju Majstoroviću da uključi URVIOR (UDRUŽENJE RATNIH VOJNIH INVALIDA OTADŽBINSKIH URVIOR RATOVA GRADA BANJA LUKA) u proces finansiranja.

Ono što dodatno zabrinjava jeste da URVIOR nikada nije dobio zvanično priznanje kao značajno udruženje za grad i, prema našim saznanjima, nije nikada učestvovao u konkursima.

Posebno je uznemirujuće saznanje da se novac preusmjerava prema udruženju koje nema dovoljno vlastitih članova, a na čelu kojeg se nalazi Goran Grahovac. Prema informacijama, Grahovac prijavljuje članove iz drugih organizacija kako bi ispunio kvote, čime se postavlja ozbiljno pitanje o legitimitetu ovog udruženja.

Ostavite komentar