Marfi go home

0
68

“Gospodin Dodik blokira vladu, prijeti miru i nastoji ucjenjivati ​​ili maltretirati druge političke lidere u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu, umjesto da se, u dobroj vjeri, uključi u pregovore i postizanje kompromisa koji su potrebni za usvajanje reformi potrebnih za približavanje građana Evropskoj uniji”.

Ovo je izjava američkog ambasadora Majkla Marfija koja je pokrenula lavinu reagovanja u Republici Srpskoj. Ono što je interesantno je da Marfi ne zove Milorada Dodika predsjednikom , i s druge strane, on Savjet ministara naziva Vladom. Isto tako, Marfi ne primjećuje da Republika Srpska radi sve što je dogovoreno na putu BiH ka Evropskoj uniji. Ima u njegovim riječima i gorih stvari:

Sjedinjene Američke Države su nepokolebljive u svojoj predanosti BiH, njenom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru. Naše politike nisu ni antisrpske, ni antibošnjačke, a ni antihrvatske. Sjedinjene Države su odlučno i neskriveno pro-bosanskohercegovačke. Tako je otkad su Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu i to se ogleda u našim ulaganjima od više milijardi dolara u ovu zemlju u posljednjih 30 godina. S druge strane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je isključivo pro-Dodik i nema mnogo obzira ni prema kome, pa ni prema građanima ove zemlje, ni stanovnicima Republike Srpske. Nedavne nepromišljene izjave gospodina Dodika u kojima poziva na rušenje državnih granica na Zapadnom Balkanu kako bi se stvorila jedinstvena srpska država to jasno pokazuju. Takve izjave ne samo da destabilizuju Bosnu i Hercegovinu, već prijete i bezbjednosti i stabilnosti regije”

Nije trebalo da se čeka dugo. Predsjednik Milorad Dodik sazvao je pres konferenciju i odgovorio. Na svoj način, ali sa punim pravom. Marfi, kaže Dodik, ima misiju:

“Ta misija se zasniva na činjenici da je on već dugo u Sarajevu i da su jasni pokazatelji o njegovoj političkoj korupciji. Mi samo još ne znamo koliko se to plaća. Kod nas se to zove mito, a kod njih lobističke usluge, koje on čini za muslimane u BiH. Nesumnjivo je da je on muslimanski službenik u BiH i da pokušava da uruši Ustav i Dejtonski sporazum“. 

I tu je srž politike koju sprovodi i pokušava i nama da nametne američki ambasador. Kako drugačije može da se nazove činjenica u kojoj on negira postojanje entiteta ili mehanizme zaštite nacionalnih interesa, pa , kako kaže, radi na probosanskohercegovačkoj politici. Mi smo za njega građanstvo. To je politika koja je dovela do rata devedestih godina. I on bi, kao i političko Sarajevo, želio da sprovede politiku “jedan čovjek-jedan glas” i na taj način urušava Ustav i Dejtonski sporazum. 

Oglasila se i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović:

“Ono što govori Marfi je u direktnoj konfrontaciji sa nečim što promovišu u svojoj zemlji, a to je puna demokratija, a ovdje sprečavaju takvu demokratiju čim postavljaju ili stoje iza jednog stranog pojedinca sa kojim može da radi takve stvari”. To je i više nego jasno. Uzmimo samo primjer Kosova i Metohije. Tamo se sprovodi potpuno suprotna politika, sa suprotnim principima. Iza ovakve politike stoji jedna težnja-upisivanje naše imovine na račun BiH. Oni to zahtjevaju ultimativno, a samim tim priznaju da je Republika Srpska titular, smatra Cvijanovićeva. 

Redom se oglašavaju Iisavjetnik predsjednika Branislav Okuka, ministar trgovine Denis Šulić, poslanici u dva doma Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić i Radovan Kovačević, ministar u Savjetu ministara Staša Košarac i brojni drugi. Svi su shvatili poruke koje šalje Marfi.

On želi da ostvari potpuno upravljanje nad ovom zemljom i citiranom porukom legitimiše interese i stavove SAD iznad interesa i stavova kontitutivnih naroda u BiH. To nije prihvatljivo ukoliko je BiH suverena zemlja i ravnopravna članica međunarodne zajednice”, kaže Branislav Okuka. 

Poruka da Dodik ugrožava mir je jasna sihronizacija sa Sarajevom i OHR-om. Oni žele centralizaciju i gašenje svih nadležnosti Republike Srpske. Zato smeta Dodik. Sa opozicijom je lakše. Oni , znajući ili ne, učestvuju u procesu koji je pokrenuo Marfi. 

“Ni Marfija ni jednog drugog ambasadora nisu birali građani BiH. Oni se trebaju vratiti u svoje nadležnosti kao ambasadori. Ako ne znaju koje su im nadležnosti mogu se vratiti i u svoje zemlje da im to možda dodatno pojasne, ali ove njihove floskule koje je iznio Marfi više liči na saopštenje portparola SDA ili neke opozicione partije u Republici Srpskoj”, pogadja u metu Denis Šulić. 

Jasno je da je sve ovo dio istog procesa sa montiranim procesom Miloradu Dodiku u sudu BiH. Na ovu igru je pristala i opozicija u Republici Srpskoj. Njih ne zanima šta ćemo da izgubimo. Zanima ih samo vlast, koju već vide ako Dodiku bude zabranjeno političko djelovanje. Koga briga za nadležnosti ili za nestajanje. Samo fotelja. Sve sa nizom podaničkih medija, koji se utrkuju u dodvoravanju Marfiju. 

A njemu je jedini častan izlaz iz ove situacije odlazak nazad. U Ameriku. Ako još ima obraza i ako želi da sačuva bilo kakav dignitet američke diplomatije.

 

 

 

Ostavite komentar