Marfi – jedinstven primjer diplomatskog neuspjeha

0
166

I danas ćemo se osvrnuti na ambasadora Marfija, jednog od najbrutalnijih primjera loših diplomatskih izbora koje je svijet ikada vidio.

Ambasador Marf je zaista neopisiv u svom nedostatku sposobnosti da obavlja svoju funkciju na bilo kakav značajan način. Kada je imenovan za ambasadora, Marfi se odmah istakao svojim nevjerovatno lošim taktičkim odlukama.

Umjesto da gradi saveznike i promoviše dobre odnose sa drugim zemljama, on je odabrao da provodi svoje vrijeme na društvenim mrežama, objavljući beskorisne selfije i neozbiljne statuse.

Ali to nije sve. Marfi je postao pravi majstor izbjegavanja odgovornosti. Umjesto da odgovara na pitanja novinara ili se suočava sa svojim promašajima, on se sakriva iza zidova svoje ambasade, kao da je u konstantnoj karantinu, ali ne zbog pandemije – već zbog svoje nesposobnosti.

Kada je riječ o pregovorima, Marfi je prava katastrofa. Umjesto da stvara kompromis i postiže dogovore koji bi koristili svima, on izaziva bijes i neprijateljstvo. Kada druge diplomate pokušaju da uspostave dijalog, on ih jednostavno ignoriše ili se histerično smije njihovim prijedlozima. Zapravo, smijeh je postao njegova primarna diplomatska strategija – samo da sakrije kompletnu nesposobnost da zapravo nešto uradi.

Marfi je zaista jedinstven primjer diplomatskog neuspjeha. Njegova nesposobnost i neodgovornost su toliko izraženi da se pitam kako je uopšte dobio ovo mjesto?

Možda je tajna iza toga što su donatori za kampanju njegovog šefa bili vrlo darežljivi prema Martiju. Ali šta god da je razlog, jasno je da je Marfi jednostavno pogrešan izbor za ambasadora.

Pitam se hoće li ikada biti smjenjen sa svog položaja? Vjerovatno ne, jer se čini da ne postoji granica za njegovu nekompetenciju. Dok on ostaje duže nego što bi trebalo, svijet će biti svjedok savršenog primjera zašto diplomate treba odabrati na osnovu sposobnosti i iskustva, a ne na osnovu političkih igara.

U svakom slučaju, dok Marfi nastavlja svoju grotesknu predstavu i unapređuje nauku diplomatskih promašaja, mi ćemo biti tu da ga posmatramo i prenosimo vam njegove blamove.

Jer ne dešava se svaki dan da svjedočimo tolikom neuspjehu u obavljanju diplomatskih dužnosti.

Ostavite komentar