Marfi napravio opšti nered u BiH, odlazi prije isteka mandata

0
57

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi odlazi iz zemlje godinu dana ranije, prije isteka mandata, rekao je u emisiji “Drugi ugao” predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Napravio je opšti nered u BiH, zato što je upropastio odnose na ovoj teritoriji. Marfijeva politika je prouzrokovala probleme, ali to je termin koji je vezan za njega. Već je donesena odluka da u šestom mjesecu on odlazi iz BiH – rekao je predsjednik Srpske.

U diplomatiji je to strašno, kaže Dodik, kada nekog prije vremena povlačite sa dužnosti.

Dodik je rekao da je u Vašingtonu već donesena odluka o Marfijevom povlačenju.

Rezolucija o Srebrenici ruši sve i usložnjava situaciju u BiH

Gostujući u emisiji RTRS-a “Drugi ugao”, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će predložena rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN usložniti situaciju u BiH i da su toga svjesne mnoge zemlje, koje neće podržati njeno donošenje.

Rekao je da je ova rezolucija akt koji ruši sve i nakon koje nema nijednog razloga da BiH funkcioniše.

– Nastoje po svaku cijenu da se u Generalnoj skupšitini UN “progura” rezolucija o Srebrenici. Okupile se mnoge bitange koje to žele da učine protiv Republike Srpske i ništa to nije novo, imajući u vidu da sve ovo vrijeme pokušavaju bilo kako nanijeti neko zlo samoj Republici – ističe Dodik.

Dodik je u našoj emisiji naveo da Srbi u ovakvim situacijama ne smiju biti neoprezni.

– Mi nemamo pravo da budemo naivni, jer se radi o jednoj stvari koja do sada nije viđena u UN-u, pogotovo što je sponzorisana od nekih zemalja koja iza sebe imaju veoma tešku istoriju genocida Holokausta, koji imaju potrebu da tu istoriju peru, a onda to čine na nama – navodi Dodik.

Kada je riječ o Srebrenici, Dodik ističe da nema opšteprihvaćenih dokaza da se u Srebrenici desio genocid.

– Desilo se ozbiljno stradanje i zločin koje su počinile srpske strane prema muslimanima vojničkim i jednim dijelom zarobljenika, ali nije vršena likvidacija prema civilnom stanovništvu. Nije bio stvoren elementarni uslov, da bi se nešto moglo proglasiti genocidom – navodi Dodik.

Presude koje su donesene u Hagu, Dodik ističe da se odnose na pojedince, ne na jedan narod u cjelini.

– Presude koje su bile u Hagu, a na koje se oni pozivaju odnose se na pojedince. Ne na koliktivitet i ovo je način kako da provuku priču o koliktivitetu. Oni namjerno tamo negdje ne pominju da je to kolektiv ali sama mogućnost da svako interpretira kako hoće uvijek će navući na stranu da su to Srbi učinili – navodi Dodik.

Dodik je pozvao građane da vjeruju u Republiku Srpsku i njene institucije i da prisustvuju najavljenom narodnom mitingu.

Ostavite komentar