Marinko Umičević: Izazovna godina za obućarsku industriju, Vlada RS nam je spas

0
138

Izvršni odbor Udruženja tekstila, kože i obuće održao je sjednicu u Privrednoj komori Republike Srpske, tokom koje je razgovarano o aktuelnim temama i problematici u sektoru tekstila, kože i obuće, te definisani prijedlozi za izradu Plana rada Udruženja za 2023 godinu.

Takođe, prezentovana je internet platforma „Infobiz“, ali i Esco model finansiranja projekata energetske efikasnosti.

Marinko Umičević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja i tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Banjaluka, koja je jedna od najuspješnijih tvornica u ovom sektoru, rekao je da je na sjednici konstatovano da je 2022. godina bila puna izazova, teška i zahtjevna.

“Nismo očekivali da će nakon korone doći nešto gore. Međutim, desila se inflacija koja je uzdrmala cijeli svijet, a pogotovo našu krhku industriju tekstila, kože i obuće. Industrija tekstila, kože i obuće zapošljava oko 12.000 radnika, od toga je 90 odsto ženska radna snaga. Pored toga, 95 odsto firmi ispunjava sve svoje zakonske obaveze plaćanja poreza i doprinosa, u prosjeku smo podigli plate više nego što je inflacija”, rekao je Umičević i dodao da to očigledno nije dovoljno ili je inflacija veća nego što je prikazano.

Prema njegovim riječima, na sjednici su iskazali veliku zabrinutost, jer je zbog velike inflacije u Evropi smanjena potražnja modne obuće, a djelimično povećana potražnja vojne i obuće, te obuće za planinarenje tzv. gojzerica.

“Međutim, naši partneri nisu spremni da nam povećaju cijene, a čak pojedini predlažu smanjenje cijena, jer je smanjena kupovna moć prije svega u Njemačkoj koja nam je glavni partner, a onda i u zemljama zapadne Evrope. Uzdamo se u Vladu kontinutiteta, jer je gospodin Radovan Višković ostao na čelu Vlade RS, a on je zaslužan za ovo što smo mi obućari uradili u posljednje tri godine. A uradili smo puno, od ulaganja u opremu do povećanja standarda radnika. Inače, za ino partnera ne možete raditi ukoliko ne ispunjavate određene uslove, morate dobiti licencu za proizvodnju”, naglasio je Umičević, koji sa velikim uspjehom vodi “Bemu” već 18 godina, a koja je za to vrijeme izrasla u pravog privrednog giganta i jednog od simbola Banjaluke.

Umičević je rekao da je podrška Vlade RS u ovoj godini bila spas, pa su tvornice iz ovog sektora čak povećale i broj radnika.

“Ali i dalje je veliki broj nekvalifikovane radne snage, drugih zanimanja, koji po kazni dođu u industriju obuće i samo čekaju da odu, a nas njihova obuka košta. Tako da je veliki problem manjak kadra, školstvo i visoko obrazovanje. Ove godine je ukinut obućarski smjer na Tehnološkom fakultetu jer nema interesa, a smješno je da školovanje za obućara traje četiri godine redovno, to nije bilo nikad. Tražimo da to bude tri godine uz rad, gdje bi “Bema” odmah upisala najmanje 15 studenata. To bi značilo veći iskorak u proizvodnji i za domaće tržište pa da svoje proizvode ponudimo inostranim partnerima, jer ako znamo raditi za njih znamo i za sebe”, rekao je Umičević i zahvalio Privrednoj komori RS na velikoj podršci, te dodao da Privredna komora treba da bude i jeste servis privrede. Pored toga, Umičević je najavio i da će imati pitanja za novog resornog ministra, jer smatraju da je nedovoljno izvajanje za privredu na nivou od 13- 14 miliona KM, dok se za poljoprivredu izdvaja više od 200 miliona KM, a pritom se uglavnom jede hranu iz uvoza. Takođe, dodao je, za visoko obrazovanje se izdvaja više od 100 miliona KM, a Republika Srpska nema kadra.

“Obućari i tekstilci jedini nisu povećali cijene i nisu uticali na inflaciju. Međutim, mi smo iscijedili vodu iz drenovine i šteta bi bilo da propadne sav trud koji su uložili Vlada RS i poslodavci. Nadam se da ćemo zajedno naći rješenje i nikad nije bilo problema u saradnji sa Vladom RS. Međutim, moramo ići prema BiH, da se ukine PDV na prevoz i topli obrok. Prevoz je postao velika Stavka”, rekao je Umičević i dodao da na prevoz radnika Tvornica obuće “Bema” godišnje izdvaja 1,5 miliona KM. On je još jednom pohvalio rad ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca koji im je pomogao oko carina.

“Međutim, mi moramo da postavimo domaću proizvodju kao strateško pitanje i da tražimo ukidanje carina jer se u BiH ne može kupiti ništa od repromaterijala, ni u zemljama CEFTA, a u Italiji nam je preskupo. U EU je tri odsto carina, i ukidanjem carina bi dobili stimulans za pokretanje domaće proizvodnje”, dodao je Umičević. Takođe, on je svim radnicima industrije obuće, kože i tekstila poželio srećne novogodišnje praznike.

“U našoj je industriji uvijek bilo teško, to je industrija koja dopunjava kućni budžet, a nažalost sad smo djelimično postali hranioci porodica što je nemoguće, ali moramo biti optimistični i nadati se da ćemo sa Vladom RS i Privrednom komorom vratiti dostojanstvo rada. Nažalost, mi platu ne možemo povećati dekretom i kabinetskim odlukama, nego samo većom produktivnošću”, istakao je Umičević.

N.Sp.

Ostavite komentar