Mehmedovićev pokret mirnodopski pandan ratne SDA

0
27

Nesigurnost i strah koji se 90-ih osjetio na teritoriji tadašnje Jugoslavije, odnosno njenog dijela danas nazvanim BiH sigurno je osjećaj koji nijedan građanin sa ovog prostora ne želi da osjeti. Raspoloženje i nemir među tadašnjim političkim liderima prethodio je krvavom obračunu, kojim su svi izgubili. Neko sina, neko brata, neko ognjište.

Okupljanje oko nacionalističkih struktura tada su započeli muslimani. Osnovali su političku opciju kojoj je glavni cilj stvaranje jedinstvene, centralizovane bosanske države, gdje bi se svi ostali narodi obespravljeni i sa otetom imovinom i kulturnim i istorijskim naslijeđem bili svedeni na nivo statističke greške. Cilj je bio sprovesti na djelo ideju austrougarskog okupatora Benjamina Kalaja o stvaranju bosanke nacije, kulture i jezika.

Ukoliko sagledamo tada aktuelna dešavanja iz ovog ugla možemo uvidjeti i korjene svega onog što se u BiH dešavalo 90-ih.

Ideja je tada “zapela” kod realizacije, pa umjesto unitarne na prostoru BiH dobiše srpsku državu, sa svim formalno-pravnim odlikama državnosti, značajnom mjerom samostalnosti i velikim potencijalom za nezavisnost.

Sada, 30 godina kasnije javljaju se slične težnje.

U Tešnju je sinoć održana osnivačka skupština novog političkog subjekta “Naprijed” iza kojeg stoji Šemsudin Mehmedović, dojučerašnji član SDA, koji želi okupiti mlade ljude i “ići naprijed za državu”.

Da je riječ o sličnoj ideologiji sličnoj onoj ratnoj Alije Izetbegovića, nije skrivao ni sam Mehmedović.

“Sjećam se kada smo 1990. godine u Tešnju osnivali SDA, na zgradi pošte je bila grupa onih koji su tada gubili vlast i skandirali su ‘Nemojte nas dijeliti’. Vrlo je interesantno to kakva je to poruka. Insistiranje na jedinstvu, na podvalama, nepoštenim stvarima, je licemjerno. Jedinstvo se može graditi samo na istini, pravdi, pomirenju, pozitivnim stvarima koje društvo i čovjeka čine čovjekom”, kazao je Mehmedović.

Dodao je da njegova platforma NBP “podrazumijeva i Savez bosanskih stranaka kojima je interes države na prvom mjestu. Naglasio je da očekuje da javnost u ovom političkom projektu prepozna novu politiku jer su, kako kaže, na temelju političke platforme “Nova bosanska politika” odlučili napraviti politički subjekt.

Zašto međunarodna zajednica ćuti na istinske prijetnje i ugrožavanje stabilnosti u BiH?

Ostavite komentar