MILANOVIĆ: Skupi francuski avioni nekima u Hrvatskoj biće predizborna platforma

0
136

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je, komentirajući kupnju francuskih borbenih aviona Rafale kako je stvar prestiža koja će Hrvatsku skupo koštati, izgledaće sjajno i nekima će koristiti kao predizborna platforma.

– To je velika kupovina, ogroman novac. Odluka je donesena. To je jako skup obrambeni sustav. Sve što se danas kupuje i proizvodi je skupo, izjavio je Milanović novinarima u Hvaru nakon svečane sjednice hvarskog Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada.

U bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan održana je danas svečana ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj, a Milanović je komentirao kako je to “sve ograničenog dosega i uporabe i uvijek postoji protuoružje”.

– To je s jedne strane stvar prestiža jer u ovoj regiji nema nitko, ali će nas koštati dugo i skupo, rekao je ustvrdivši da bi bilo dobro da Hrvatska ima integrirani sustav protuzračne obrane.

– U ovom slučaju je bolje imati nego nemati, ali to ne smije biti na nauštrb opreme i streljiva kojeg nam u drugim granama kronično nedostaje, poručio je.

– Ovo će izgledati sjajno i nekima će koristiti kao predizborna platforma. To je s PDV-om skoro milijarda i pol eura. Plaćamo ogroman novac za nešto što je lijepo i moderno, ali užasno sofisticirano i skupo za održavanje, ustvrdio je.

To što, kaže Milanović, nemamo velike i agresivne susjede, je neka dividenda koju ćemo u budućnosti crpiti i od toga imati sreće i koristi, “ali ne treba se zanositi”.

– Trebali smo imati obalne patrolne brodove koji već godinama stoje u jednom brodogradilištu s kojim vlast nije uspjela naći zajednički jezik i natjerati da se to završi. Mi smo sad taoci jednog privatnog poduzetnika koji gleda svoj interes, naglasio je.

Govoreći o smjeru kojim ide država, predsjednik Milanović je prokomentirao da zemlja ide na “pomalo deformitetan način”.

– Puno je korupcije, opačine, mladac raste, ali odaje se porocima, situacija je takva da će se preživjeti, ali da li smo sretni – nismo, dodao je.

Kaže da će europski fondovi pomalo ići kraju, dolazi teška godina i najveće ekonomije ulaze u stagnaciju, a to se događa zbog događaja izvan Hrvatske na koje nemamo utjecaj.

– U današnjem svijetu nema prave neovisnosti malih država, ali moraš paziti da te ne pomuzu i da ne naprave budalu od tebe, zaključio je.

(HRT)

Ostavite komentar