Mirsad Strika nije slučajno izabran za sudiju u predmetu “Dodik i Lukić”?

0
168

Brojne su reakcije nakon što je Mirsad Strika određen za postupajućeg sudiju u predmetu “Milorad Dodik i Miloš Lukić”, posebno zbog biografskih podataka iz ratnog perioda.

Strika je u poratnom periodu bio tužilac do 2010. godine, kada je imenovan za sudiju Suda BiH.

Presudio je direktoru SIPA Goranu Zupcu, a oslobodio ministra Dragana Mektića.

U Srpskoj preovladava mišljenje da Strika nije slučajno odabran da bude sudija predsjedniku Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d. direktora Službenog glasnika Miloš Lukić nisu ni izašli iz sudnice, gdje su bili zbog optužnice za neizvršavanje odluka nelegitimnog visokog predstavnika, a CMS sistem je navodno slučajnim odabirom odredio Mirsada Striku za postupajućeg sudiju. Čak se i u predratnom, komunističkom sistemu vodilo računa da musliman ne sudi Srbinu i obrnuto. Prepuštanjem procesa u ruke tužioca Nedima Ćosića i sudije Mirsada Strike teško je graditi povjerenje Srba u pravdu i Sud BiH.

– Skoro da je nemoguće u sudskoj praksi da imate tužioca Bošnjaka i sudiju Bošnjaka. a to je ona narodna “kadija te tuži, kadija ti sudi”. O čemu se ovdje radi ? Ovo nije suđenje Miloradu Dodiku kao pojedincu, ovo je suđenje predsjedniku Republike Srpske – jasan je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

U službenoj biografiji Mirsada Strike prećutan je ratni period. Iz Republike Srpske navode da postoje podaci da je tokom rata kao sudija krivotvorio presude u misiji progona srpskih civila u Zenici, Visokom i okolini. Ratna biografija ga je, kažu, preporučila da bude sudija predsjedniku Srpske.

– Mislim da svaka ptica na grani zna da je ovaj proces montiran, rekao bih u “kuhinji” američke Ambasade, ali s onim strukturama koje su dokazane u borbi protiv Republike Srpske, a jedan od tih je sudija Strika. Poznato je u javnosti da je sudio Srbima za ratne zločine, a da nijednog Bošnjaka nije procesuirao, a mogao je u Zenici recimo Šefika DŽaferovića – kaže član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

Predsjednik Skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila nestalih Branimir Kojić kaže da je Strika svjesno izabran jer je ratni kadar.

– Svjesno su ga u Sudu Bih izabrali jer znaju da je u ratu bio sudija i znaju da je sudio i presuđivao Srbima, a danas će to da radi u zgradi u kojoj su mučeni i ubijani Srbi u Sarajevu – kaže Kojić.

Iz svjedočenja Bobana Krajišnika, Srbina koji je živio u Zenici, vidljivo je da ga je Strika 1992. osudio na 13 mjeseci zatvora zbog, kako je navedeno, službe u neprijateljskoj, u prevodu, srpskoj vojsci. Krajišnik je sve negirao, ali nije vrijedilo.

– Suđenje pred Vojnim okružnim sudom održavalo se pred vijećem petorice, tj. dvojice sudija i tri porotnika. Predsjednik vijeća i njegov zamjenik bili su obučeni u vojne uniforme muslimanske vojske. Predsjednik vijeća je bio sudija Mirsad Strika – rekao je u iskazu Krajišnik, osuđen u Zenici 1992. godine.

Strika je jedan od 13 sudija i sedam tužilaca koji se navode u Informaciji Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina kao ratni kadrovi koji su optuživali i presuđivali Srbe. Protiv njih je podnesena prijava VSTS BiH, ali je odbijena.

– VSTS je i pored 1.000 stranica dokaza protiv tih sudija i tužilaca odbio prijavu i rekao da je dostavimo na postupanje u Tužilaštvo ako postoji elemenata krivičnog djela. Naravno, ni samo Tužilaštvo se nije očitavalo o tome. Postoje dokazi da je upravo Strika učestvovao u montiranim procesima protiv Srba kao sudija Okružnog vojnog suda u Zenici i Vojnog suda u Sarajeva, na osnovu čega su Srbi prolazili najgore oblike toriture – kaže Milorad Kojić, bivši direktor Republičkog centra za istraživanje rata , ratnih zločina i traženje nestalih.

U OHR-u kažu da nije na njima da provjeravaju navode iz medija o ratnoj prošlosti sudije koji će suditi predsjedniku Republike Srpske, upućuju nas na VSTS BiH. A taj isti VSTS je 2017. odbio prijavu Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina protiv više ratnih sudija i tužilaca koji i danas rade u Sudu i Tužilaštvu. Tako da se krug saršeno zatvorio, biografije oprane i postavljena scena da se presudi predsjednik, a time i Republika Srpska, prenosi RTRS.

Ostavite komentar