Mirsad Strika, vođa cirkusa i egzekutor uništenja BiH

0
295

Mirsad Strika, sudija Suda BiH, vodiće proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d direktora Službenog glasnika Repblike Srpske Miloša Lukića. Vrijedi podsjetiti da se montirani proces sa unaprijed poznatom presudom vodi zbog “nepoštovanja odluka visokog predstavnika”, koji nije imenovan u skladu sa procedurom, niti potvrđen u Savjetu bezbjednosti.

Poznato je da je zbog pravno oborivih teza iz optužnice, ali i društveno političkih okolnosti i prilika u kojima je pokrenut, proces sveden u granice apsurda, a kruna pozorišne predstave u režiji ‘sarajevske čaršije’ svakako je izbor egzekutora uništenja državne zajednice BiH.

Njegovo ime izabrano je između devet sudija, a kako se može vidjeti iz biografije, ima veliko iskustvo na ovoj funkciji.

Interes javnosti za postupak protiv Dodika je nezapamćen, a Striki neće biti prvi put da je dio postupaka koji privlače veliku pažnju medija. On je bio sudija u postupcima protiv bivših ministara Fahrudina Radončića, Dragana Mektića, ali i Mladena Ždrale optuženog za trostruko ubistvo, kao i u postupcima protiv lica koja su optužena da su učestvovala na sirijskim ratištima.

U februaru 2015. godine bio je predsjedavajući sudskog vijeća Suda BiH u postupku protiv Mladena Ždrala, koji se teretio za saizvršilaštvo u trostrukom ubistvu. Strika je nakon oslobađajuće presude rekao da “nije van svake sumnje dokazano da je Ždrale počinio ovo krivično djelo koje mu je stavljeno na teret”.

Već mjesec dana poslije, takođe kao predsjedavajući sudskog vijeća, direktora SIPA Gorana Zupca proglasio je krivim “jer je 7. februara prošle godine u vrijeme održavanja demonstracija građana u Sarajevu, tokom kojih su, kako kažu, zahtijevane nasilne promjene ustavnog poretka BiH, odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, ignorišući telefonske pozive policijskih službenika i ministra bezbjednosti i ustrajavajući u odbijanju angažovanja Jedinice za specijalnu podršku SIPA”.

OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE

Strika je 2017. godine donio prvu oslobađajuću presudu za ratovanje na području Sirije, u postupku protiv Osmana Abdulaziza Kekića, koji je oslobođen krivice za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje na području Sirije.

Predsjedavajući sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da tužilaštvo nije uspjelo da dokaže krivicu optuženog.

“Ključno pitanje bilo je da li je optuženi bio pripadnik strane formacije u Siriji i to Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati. Samo na iskazu jednog svjedoka, koji nije potkrijepljen drugim iskazima ili materijalnim dokumentima, ne može se zasnovati osuđujuća presuda”, naveo je Strika.

Naredne godine, bio je dio sudskog vijeća u prvostepenom postupku protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i ostalih zbog trgovine uticajem i ometanja rada pravosuđa, a optuženi su tada oslobođeni krivice.

Posljednji veći slučaj je od prošle godine, kada je oslobođen bivši ministar bezbjednosti Dragan Mektić. Sud BiH oslobodio je optužbi bivšeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića i još trojicu optuženih za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta koji je finansirala Evropska unija.

Obrazlažući presudu, sudija Mirsad Strika je rekao da je Sudsko vijeće na osnovu svjedočenja i dokaza zaključilo da je nabavka opreme izvršena u skladu sa zahtjevima krajnjih korisnika. Strika je izdvojio da vatrogasne čizme, koje su bile zahtjev lokalnih zajednica, nisu uvrštene u nabavku “jer je njihova cijena bila visoka u odnosu na vrijednost cjelokupne nabavke”.

Sudija Strika je pri obrazlaganju zaključio da Tužilaštvo nije dokazalo teze iz optužnice.

SLUČAJ MAMIĆ

Sudija Strika odlučivao je i o zahtjevu hrvatskog ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamovog funkcionera Zdravka Mamića 2019. godine

Na ročištu je trebalo utvrditi da li je hrvatski zahtjev za izručenjem Zdravka Mamića valjan. Sudija Suda BiH Mirsad Strika prvo mora utvrditi da li je djelo za koje je Zdravko Mamić optužen učinjeno nakon potpisivanja sporazuma o međusobnom izručenju svojih državljana, koji su Hrvatska i BiH potpisale 2012. godine, a ratifikovan je dvije godine poslije.

Tada je Sud BiH odbio zahtjev hrvatskih vlasti za izručenje i određivanje pritvora, ali je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje.

SLUČAJ MEMIĆ

Sudija Mirsad Strika bio je i dio maratonskog postupka u slučaju Dženan Memić. Iako je bijes javnosti bio uperen protiv sudije Branka Perića zbog oslobađajuće presude, ali je javnost i ranije upozoravala da je nedopustivo da je takva optužnica uopšte potvrđena. A sudija u prethodnom postupku bio je upravo Strika, koji je i potvrdio optužnicu. Time je čitav teret prebačen na sudsko vijeće i sudiju Perića.

Ostavite komentar