Mitić: Neprihvatljivo da Šmitov izvještaj ima bilo kakvu promociju u Savjetu bezbjednosti

0
65

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beograd Aleksandar Mitić rekao je da je dobro što na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o BiH Kristijan Šmit nije mogao da lično prezentuje svoj izvještaj, ali da je i apsolutno neprihvatljivo da njegov izvještaj i riječi imaju bilo kakvu promociju na tim sjednicama, nad kojima i dalje stoji “sjenka Šmita”.

– Šmitova sjenka je ostala nad tom sjednicom Savjeta bezbjednosti i ona svakako ni na koji način ne doprinosi rješavanju bilo kog problema u BiH – rekao je Mitić, koji smatra da će i nakon ove sjednice nastaviti da postoje razlike unutar Savjeta bezbjednosti i da se ne mogu očekivati nikakve posebne pozitivne posljedice.

Mitić je podsjetio da Kina i Rusija ne podržavaju, odnosno da su protiv izbora Šmita za visokog predstavnika BiH.

– Naravno da on ne može da prisustvuje. Ali, sa druge strane, smatram da je apsolutno neprihvatljivo da njegov izvještaj i njegove riječi imaju bilo kakvu promociju na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN – naveo je Mitić.

On je rekao da postoji tzv. kreativna interpretacija zapadnih država koje smatraju da Šmit jeste pravi visoki predstavnik, pa te  države koriste Šmita i njegove riječi da bi uticale na neke druge države nestalne članice Savjeta bezbjednosti, koje nisu dovoljno upoznate sa suštinom problema.

– Te nestalne članice jednostavno govore po automatizmu u prilog poštovanja teritorijalnog integriteta na osnovu tog izvještaja Šmita i, na osnovu riječi zapadnih ambasadora i predstavnika, smatraju da je Republika Srpska ta koja je remetilački faktor – istakao je Mitić.

Prema njegovim riječima, nije dovoljno što Šmit samo ne prisustvuje tim sjednicama Savjeta bezbjednosti UN nego je apsolutno neophodno da se ti njegovi izvještaji i njegove riječi ne koriste kao instrument zapadnih država protiv Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

Mitić je ocijenio da je sjednica Savjeta bezbjednosti protekla očekivano u potpuno dijametralno različitim stavovima, s jedne strane, SAD i zapadnih članica tog savjeta koje su očekivano bile veoma oštre prema Republici Srpskoj i podržale takozvanog visokog predstavnika Šmita, a s druge strane Moskve.

– S druge strane, smo imali vrlo jasnu i čvrstu poziciju i podršku Moskve Republici Srpskoj i mislim da je ambasador Ruske Federacije vrlo jasno podržao i stavove Republike Srpske i izvještaj koji je predočen Savjetu bezbjednosti od strane Srpske. Tako da su se čuli fundamentalno različiti glasovi – rekao je Mitić.

On je podsjetio da je i Kina kritikovala generalno uopšte poziciju, odnosno postojanje visokog predstavnika u BiH.

Ali, dodao je Mitić, loše je što se i dalje vidi uticaj tog izvještaja i samog takozvanog visokog predstavnika, kao i prenošenje njegovih ideja preko zapadnih predstavnika u Savjetu bezbjednosti na neke druge članice SB, koje nedovoljno dobro razumiju suštinu problema u BiH i suštinu problema koji predstavlja nelegitimni visoki predstavnik.

On je ukazao da su bila vidljivo tradicionalna, kao što se očekivalo, i neslaganja između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i predstavnika Hrvatske, što nikoga ne bi trebalo da iznenadi.

Takođe, ukazao je i na vrlo agresivan nastup albanskog predstavnika, koji je dobio odgovor od ambasadora Srbije.

Mitić je rekao da su se, za razliku od nedavno sjednice Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji, kada se čuo vrlo agresivan nastup zapadnih država u prilog rasparčavanja Srbije, a za nezavisnost Kosova, sada mogli čuti dijametralno suprotni stavovi istih tih zapadnih država da podržavaju teritorijalni integritet BiH i kritikuju Republiku Srpsku i njenog predsjednika Dodika za takozvani navodni secesionizam.

– A sve tod nekom kapom, koja jeste retorički vezana za poštovanje ili nepoštovanje Dejtona, ali u suštini je vezana za strateški cilj zapadnih država, prije svega SAD, a to je da na jedan vještački način, ne poštujući rezoluciju Skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, guraju BiH u pravcu evroatlantskih integracija – rekao je Mitić.

Ostavite komentar