(ISPRAVKA) Mitrović: BiH ruše stranci u OHR-u i Sudu BiH

0
147

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je danas za Srnu da BiH ruše stranci u OHR-u i Sudu BiH.

“Ako pričamo o BiH, dajte da poštujemo sve ono što je zagarantovao Dejton kojim je zaustavljen nesrećni rat, dajte nam priliku, nemojte nas rušiti. Ovim što trenutno radite, vi nas rušite”, poručio je Mitrović.

On je ocijenio da je, umjesto strancima, treba dati priliku ljudima u BiH da razgovaraju i dogovaraju se o svojoj sudbini.

Sutra se navršava 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom BiH nastavila je svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom.

NAPOMENA: Nakon analize platforme Raskrinkavanje.ba, iz našeg izvornog teksta uklonjen je dio gdje se pominje da je da je “BiH državna zajednica“ i da je stvorena Dejtonskim sporazumom. Tvrdnja da je Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, jeste manipulacija činjenicama. Formulacije o nastanku Bosne i Hercegovine kao međunarodnopravnog subjekta Dejtonskim sporazumom navode na zaključak da prije parafiranja tog sporazuma BiH nije postojala.

Prvi stav Prvog člana Ustava Bosne i Hercegovine, sadržanog u Aneksu 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, ne podržava ovu tvrdnju. U njemu se navodi da Republika Bosna i Hercegovina nastavlja pravno postojanje kao država, ostaje članica Ujedinjenih naroda i može zadržati ili tražiti prijem u organizacije unutar tog sistema i drugim međunarodnim organizacijama. Jasno se navodi da se mijenja ili prilagođava unutrašnja organizacija.

Stav 3 Člana jedan navodi da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Stoga, ona nije „sastavljena“ odnosno nastala spajanjem tih entiteta, već se od njih sastoji.

Ostavite komentar