Mitrović: Podanički mentalitet muslimansko-bošnjačke politike

0
37

Prihvatanje da stranac bez mandata po Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i krnji Ustavni sud BiH bez sudija iz Republike Srpske donose odluke kojima se direktno krši međunarodno pravo – odraz je podaničkog mentaliteta muslimansko-bošnjačke politike, smatra pravnik Slavko Mitrović.

– Donošenje odluka kriminalne štetočine korumpirane visokom platom koju nikada nije imao, niti bi mogao imati, koji nije postavljen voljom stranaka potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, niti je potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN, grubo je kršenje međunarodnog dejtonskog ugovora suprotno vladavini prava, ponižavajuće za kobajagi `državu BiH`, a daleko više za sve koji podržavaju Kristijana Šmita – napisao je Mitrović u kolumni za Glas Srpske.

On je naveo da se bošnjački političari još nadaju da će im stranci napraviti unitarnu državu po mjeri samo jednog naroda, a Srbi i Hrvati da opet budu samo obespravljena raja.

Mitrović je u kolumni u 10 tačaka sažeo šta radi OHR mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsjetio da se visoki predstavik imenuje na traženje strana potpisnica Dejtonskog sporazuma – Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska, bivša “Republika BiH”, a potom ga potvrđuje Savjet bezbjednosti UN.

– Imenovanje Šmita nije tražila nijedna strana potpisnica, a Republika Srpska je izričito zaključcima Narodne skupštine odlučila da ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika – naglasio je Mitrović.

On je podsjetio da Šmit nije mogao nametnuti Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH zato što ne spada u ključne zakone.

– Nije mogao nametnuti ovaj zakon zato i što ga prethodno nisu razmatrala zakonodava tijela BiH, pa ga nisu mogla ni usvojiti – naveo je Mitrović.

Mitrović je napomenuo da Šmit nije mogao donijeti ni odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH zato što Dom naroda parlamenta BiH nije ni raspravljao, pa time ni odbio izmjene ovog zakona koji je prethodno usvojio Predstavnički dom.

Ostavite komentar