Mitrović: Propast nametnutog pravosuđa

0
71

Pravnik Slavko Mitrović rekao je da predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protivpravno progone Kristijan Šmit, Tužilaštvo i Sud BiH primjenjujući odluku njemačkog državljanina koja nije zakon, ističući da će to propasti, kao i BiH.

Mitrović je ukazao da Tužilaštvo i Sud BiH vode krivični postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je postupao po Ustavu Republike Srpske i direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića koji je poštujući zakonsku obavezu naložio objavljivanje zakona koje je donijela Narodna skupština.

– Obojica su su poštovala Ustav BiH po kome je “BiH demokratska država koja funkcioniše u skladu sa vladavinom prava i ima slobodne i demokratske izbore” – piše Mitrović u autorskom tekstu za “Glas Srpske”.

On je naveo da Šmit po tri osnova nije mogao donositi zakone.

– Prvo nije Parlamentarna skupština, drugi takozvana “bonska ovlašćenja” se odnose na donošenje odluka iz nadležnosti Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, a ne i Parlamentarne skupštine i treće po dopisanim bonskim zaključcima koje je izvršio OHR, treba u pitanju biti “ključni zakon” koga je prethodno odbila donijeti Parlamentarna skupština – istakao je Mitrović.

On je naglasio da Šmit, čak i da jeste visoki predstavnik, nije mogao donijeti izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH “kojima štiti svoju zadnjicu kako kaže predsjednik Hrvatske Zoran Milanović”.

– Milanović kaže – penzionisani njemački političar koji nije ostavio nikakav trag, da bi zaštitio svoju zadnjicu i svoju reputaciju promijenio je krivični zakon prema kojem je ono što je Dodik napravio “krivično djelo”. To se zove kolonijalna uprava i to uništava tu zemlju. BiH je trapavo, traljavo, nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata – podsjeća Mitrović.

Poslije sedam visokih predstavnika koji su imali potvrđivanje Savjeta bezbjednosti UN, navodi Mitrović, u BiH se ušunjao Šmit, koga je bez ovlašćenja iz Dejtonskog sporazuma “zvanično” imenovala nekolicina ambasadora zapadnih zemalja u Sarajevu.

– Nije bilo traženja strana potpisnica, kako to predviđa Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, a Republika Srpska je izričito zaključcima Narodne skupštine od 10. marta 2021. naglasila da više ne prihvata bilo kog visokog predstavnika. Nije bilo ni potvrde Šmita u Savjetu bezbjednosti UN. Naprotiv, na sjednici održanoj 22. jula 2021. Savjet bezbjednosti UN je odbio imenovanje Šmita za visokog predstavnika – podsjetio je Mitrović.

Sve to, kaže on, ne smeta Šmitu “korumpiranom visokom mjesečnom platom od pedesetak hiljada maraka da igrajući dvorsku ludu nekoliko zapadnih ambasada u Sarajevu sebe predstavlja visokim predstavnikom”.

Mitrović je ponovio da je poznato da je Njemačka “šutnula” Šmita u BiH, nakon nekoliko propalih pokušaja njegovog imenovanja na bilo kakvu funkciju u toj zemlji.

– Ta kriminalna štetočina je spremna da igra sve – Romea, Јuliju, budalinu, onog histerika, baš sve. Nije malo 25.000 evra, 300.000 godišnje, do sada 650.000 evra. Nema poreza, a idu i dodaci na putovanja, smještaj, opasnost od zagađene vode, loših puteva, neredovnog avio-saobraćaja i drugo” – naveo je Mitrović.

Ostavite komentar