Mitrović: Srpska mora krenuti svojim putem

0
68

Tamni vilajet će postati još tamniji, a Republika Srpska zato mora krenuti svojim putem, rekao je pravnik Slavko Mitrović.

Mitrović je napomenuo da su brojni primjeri razvaljivanja unutrašnjih političkih dogovora, a da je najnoviji direktno protivljenje američke Ambasade koja određuje da dogovor postignut u Laktašima na pregovorima SNSD-a i koalicije iz Republike Srpske, sa političkom “trojkom” bošnjačkih stranaka iz Sarajeva i HDZ-om, ne važi ako se ne mijenja Ustav BiH.

– Znaju da je to nepotrebno i nemoguće pa će time propasti još jedan dogovor, a kriza će se nastaviti i produbiti – konstatovao je Mitrović u kolumni za Glas Srpske, a prenosi Srna.

On smatra da je nevjerovatno to koliko će puta bošnjački političari nasjesti na podvale njihovih “prijatelja i saveznika” iz zapadnih zemalja, prije svega SAD i Velike Britanije i odustati od prethodno usaglašenog dogovora u BiH sa predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda.

– Sve u korist svoje, a i naše štete. Već viđeno. Naravno, mali Dino je odmah kao pravi mahalski mudrov sa čaršijskom glazurom počeo priču o krivcima: `Ako sad HDZ kaže – nećemo usvojiti evropske zakone bez Izbornog zakona, HDZ blokira evropski BiH, a ja mislim da se to neće desiti. Ako sad Dodik kaže – bez odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH nema evropskih zakona, Dodik je blokirao evropski put BiH. To je nelogično, neracionalno. I ja se nadam da se to neće desiti`, kaže Konaković – rekao je Mitrović.

On je dodao da je već sutradan poslije Laktaša, Konaković poslušao američku Ambasadu i sazvao sastanak za promjenu Ustava BiH.

– Svi znaju da je to budalaština koja će zaustaviti realizaciju dogovora. Nepotrebno sijelo, kako kaže Dodik. Tako je i bilo – naveo je Mitrović.

On je podsjetio da se poslijeratna BiH godinama batrga i ide unazad, ponajviše zahvaljujući onima koji su je gurnuli u nepotrebni građanski rat, te da ne treba zaboraviti kako su muslimanski zapadni “prijatelji” navodili Aliju Izetbegovića na rat.

– Kako prije, tako i sada političko Sarajevo sluša naredbe Amerikanaca, Britanaca, Nijemaca. Da nije tako ne bi onog samozvanog zluradnika Kristijana Šmita priznavali za visokog predstavnika, iako ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN kako propisuje Aneks 10. Dejtonskog sporazuma i ne bi sprovodili njegove sulude odluke – dodao je Mitrović.

Govoreći o sudiji, pravu i pravdi, Mitrović je upitao čemu i kome služe kobajagi Sud BiH i pripadajuće mu Tužilaštvo, čemu doprinose?

Prema njegovim riječima, sada se pred tim vanustavnim pravosuđem u bivšoj vojnoj kasarni i zatvoru za Srbe u Sarajevu odigrava cirkuska predstava, a glavna uloga trebalo bi da pripada sudiji, ako nije i sam cirkusant. “Јe li, nije li, još se ne zna sa sigurnošću”, kaže Mitrović.

On smatra i da bi se na osnovu biografije prilikom imenovanja za sudiju, u kojoj, između ostalog piše, da su uzeli u obzir kvalifikacije, znanje i iskustvo imenovanog kandidata koji se istakao između ostalih prijavljenih, moglo povjerovati da je besmisleni predmet “Anti-dejtonska BiH protiv Ustava BiH i Republike Srpske” došao u prave ruke.

– Pod uslovom da sudiji na ramenu ne čuči Kristijan Šmit koga jaše Majkl Marfi, zna se ko su i kakvi su! Njihov cilj je dodatno produbiti nepovjerenje, izazvati revolt i neprihvatanje, uništiti svaki trag međunacionalnog pomirenja nakon krvavog i nepotrebnog građanskog rata – naveo je Mitrović.

A to bi uradili, kako kaže, tako što odrede da svi akteri procesa protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića, budu Bošnjaci.

– Sudija za prethodni postupak je Bošnjakinja koja je odbijala sve prijedloge odbrane i bila na strani bošnjačkog tužioca koga je podučavala kako da napiše optužnicu, a sudija je ponovo Bošnjak. Unaprijed se zna kakva će biti reakcija u Srpskoj, ali se to namjerno čini. Zavadi pa vladaj! – istakao je Mitrović.

On je naglasio i da je kriminalna štetočina Šmit u bijesu i nemoći što ga ne priznaje i ne prihvata Republika Srpska, kao jedan od potpisnika Aneksa 10, napomenuvši da ga ne priznaje ni Rusija, a ni Kina.

– Taj i takav kriminalac Šmit bez prava da se i zove visokim predstavnikom pa time ništa zakonito ni dobro i ne može činiti u BiH, donio je odluku /ne i zakon, jer to može donijeti samo Parlamentarna skupština/, kojom propisuje kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina za svakoga ko ne poštuje njegove odluke. To više nigdje ne postoji, nije postojalo čak ni u vrijeme srednjeg vijeka, ali postoji u BiH u 21. vijeku – rekao je Mitrović.

Mitrović je upitao kako se može suditi po Šmitovoj odluci, ako u Krivičnom zakonu BiH jasno piše da se sudi samo po zakonu, ocijenivši da tu prestaje svaka logika, a počinje neizmjerna glupost.

On je zaključio da Šmit sistematski rastura BiH i pojačava njeno kretanje ka neminovnom raspadu.

Ostavite komentar