Mladići čuli plač bebe u kontejneru: “Kad je pronađen d‌ječak bio star tek sat – dva”

0
89

Sinoć oko 23 časa u kontejneru u Zaprešiću je pronađen tek rođeni d‌ječačić umotan u deku. Kako HRT nezvanično saznaje, policija je na teren izašla po dojavi dvojice mladića koji su se vraćali kući s treninga i čuli plač d‌jeteta. Oko ponoći dijete je prevezeno u bolnicu Sveti Duh.

Voditeljka Od‌jela neonatologije Kliničke bolnice Sveti Duh Rebeka Ribičić potvrdila je da je novorođenče, koje je noćas primljeno u tu bolnicu nakon što je pronađeno napušteno u Zaprešiću, dobrog zdravstvenog stanja i trenutno se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja.

“Novorođenče je iz Zaprešića prebačeno na Sveti Duh kolima hitne pomoći, a riječ je o d‌ječaku koji je oko ponoći primljen na od‌jel neonatologije, pothlađen, deprimiranih vitalnih funkcija, nakon čega ga je dežurni tim zbrinuo po svim pravilima struke”, rekla je Ribičić.

Kod d‌jeteta je brzo zabilježen povoljan klinički odgovor te je ono stabilno i van bilo kakve životne opasnosti.

“Dijete plače, ružičast je, dobre je motorike, počeli smo ga hraniti, živahan je, urednog ultrazvuka mozga, zasad smo s njim jako zadovoljni”, dodala je ona, prenosi Indeks.

D‌ječak je u jedinici intenzivnog liječenja zbog potrebe opservacije.

“Radi se o d‌ječaku porođajne mase 2230 grama, a koliko je staro, teško je procijeniti. Gestacijski je star otprilike 38 sedmica, a u trenutku pronalaženja je mogao biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju kad je dovezen u bolnicu”, rekla je Ribičićeva.

Na d‌ječaku nisu pronađeni znaci povreda, a krv koja je bila na d‌jetetu je majčina krv od poroda.

S d‌ječakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, uz pojačane mjere opreza jer se ipak radi o specifičnim uslovima početka života.

Ostavite komentar