Mlađan Dragosavljević: Ulaganje u djecu i omladinu prioritet lokalne vlasti u Srpcu

0
278

Ulaganje u djecu i omladinu, njihovo školovanje, zapošljavanje i zasnivanje porodice je, možemo slobodno reći, ključni prioritet lokalne vlasti u Srpcu u ovom trenutku.

Rekao je ovo Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac u intervjuu za portal Načelnik.net.

Ova lokalna zajednica već nekoliko godina unazad važi za mjesto poželjnog investiranja, inovativnog preduzetništva, razvijene poljoprivrede, uređene komunalne i društvene infrastrukture, sa jedinstvenom turističkom ponudom i modernim obrazovnim sistemom.

„Smatram da smo uložili značajne napore  da Srbac postane poznat kao otvoreni grad koji će po razvoju infrastrukture i privrede ići u korak sa opštinama i gradovima u okruženju i sigurno je da smo napravili veliki korak da to i uspijemo“, kaže Dragosavljević.

Opština Srbac uskoro obilježava Dan i Krsnu slavu, a to je ujedno bila prilika da sa načelnikom Dragosavljevićem razgovaramo o planovima za naredni period, ali i da se prisjetimo šta je to urađeno u proteklom periodu kako bi se poboljšao kvalitet života građana Srpca.

Koje projekte realizovane u proteklom periodu biste izdvojili kao najvažnije za građane? Kako se trenutno živi u Srpcu?

DRAGOSAVLJEVIĆ: Bliže nam se svečanosti povodom naše krsne slave, Pokrova Presvete Bogorodice i Dana opštine Srbac kojim ćemo obilježiti 89. godišnjicu otkako Srbac nosi svoje današnje ime. Već smo uveliko u fazi pripreme ovog velikog događaja i održali smo već jednu sjednicu organizacionog odbora na kojoj smo donijeli odluku da obilježavanje traje tri dana, od 12. do 14. oktobra i u tom periodu ćemo organizovati parastos za poginule borce, svečanu akademiju na kojoj ćemo dodijeliti najviša opštinska priznanja i svečanu litiju gradskim ulicama.

Moram priznati da ovogodišnje slavske svečanosti dočekujemo u veoma dobrom raspoloženju jer smo u fazi realizacije vrlo značajnih projekata, od kojih su najvažniji  izgradnja zgrade za mlade bračne parove i novog vrtića za šta će biti izdvojeno više od 3.5 miliona KM.

Izgradnjom ovog stambenog objekta, čiji završetak se planira naredne godine, zbrinućemo 20 porodica koje su izrazile želju da budućnost grade upravo u svom rodnom gradu, a to nam i jeste cilj. Nedavno smo završili sve procedure oko javnog poziva i formirali konačnu rang listu budućih korisnika kojima smo obezbijedili niz pogodnosti, od subvencija za kupovinu stanova površine 59,75 do 71,55 kvadratnih metara, preko ustupanja zemljišta za izgradnju objekta od preko 800 kvadrata, rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, obezbjeđenju potrebne dokumentacije, pribavljanju građevinske dozvole i vanjskom uređenju nakon završetka objekta.

Ovo je pilot projekat u Republici Srpskoj ovakve vrste i predstavnici mnogih opština dolazili su da im prenesemo svoja isksustva, kako bi nešto slično pokrenuli i u svojim lokalnim zajednicama.

Ušli smo i u drugu fazu izgradnje novog vrtića koji će imati kapacitet da primi oko 200 djece što je višestruko više u odnosu na sadašnji objekat koji je izgrađen osamdesetih godina i već je prilično dotrajao. U toku je postavljanje stolarije, unutrašnje malterisanje i uvođenje električnih instalacija i veliki dio ovih radova biće obavljen do kraja godine a nastavak se očekuje na proljeće, kako bi vrtić bio spreman za useljenje već od iduće školske godine.

Ove godine smo donijeli još jednu važnu odluku, a odnosi se na kupovinu objekta autobuske stanice u Srpcu i pripadajućeg građevinskog zemljišta u iznosu od 1.3 miliona KM za šta smo sredstva dobili od Vlade Republike Srpske i na ovaj način ćemo riješiti čitav niz problema. Kao prvo, uredićemo autobusku stanicu koja je već duže vrijeme zapuštena i izvršiti njenu kategorizaciju kako bi bila potpuno stavljena u funkciju, a dio prostora ćemo namijeniti za izgradnju nove policijske stanice. Prije nekoliko dana su nam u posjeti bili ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač i ministar finansija Zora Vidović koji su potvrdili da će sredstva za izgradnju obezbijediti Vlada Republike Srpske.

Uspješno smo realizovali i druge projekte koji su rađeni proteklih mjeseci ili su još uvijek u toku, kao što su izgradnja novog društvenog doma u Razboju Ljevčanskom, uz finansijsku podršku Vlada Srbije i Srpske, obnova saobraćajne infrastrukture, vodovodne mreže, društvenih domova, asfaltnih igrališta i drugih investicija.

Ono na što smo svi posebno ponosni je što je nakon 17 godina završena izgradnja pravoslavnog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u centru Srpca u čiju izgradnju je uloženo oko tri miliona KM, a među brojnim priložnicima bili su Opština Srbac i Vlada Republike Srpske. Činu osvećenja, pored episkopa Jefrema i brojnih sveštenika i đakona, prisustvovao je i episkop marčanski Sava, koji je porijeklom iz naše opštine. Naša želja je da nakon ovoga pokrenemo aktivnosti kako bi se izvršila rekonstrukcija hrama Pokrova Presvete Bogorodice koji je izgrađen prije 117 godina.

Kada je u pitanju perspektiva mladih u Vašoj lokalnoj zajednici, kakva je trenutno situacija, koliko su mladi bitna karika u ovom društvu? Koje mjere populacione politike Srbac provodi kako bi mlade zadržali na ovim prostorima?

DRAGOSAVLJEVIĆ: Ulaganje u djecu i omladinu, njihovo školovanje, zapošljavanje i zasnivanje porodice je, možemo slobodno reći, ključni prioritet lokalne vlasti u ovom trenutku.

Pored izgradnje zgrade za mlade bračne parove, tu je i čitav niz drugih pronatalitetnih mjera, poput jednokratne novčane naknade za prvorođeno i drugorođeno dijete koju smo ove godine povećali sa 250 na 300 КM, zatim naknada za trećerođeno dijete u iznosu od 400 КM, četvrtorođeno 600, a peto i svako naredno dijete 1000 КM.

Iz opštinskog budžeta, porodicama sa četvoro i više djece, mjesečno isplaćujemo 100 КM, a obezbijedili smo i novčanu pomoć u iznosu do 2.000 КM za finansiranje jedne vantjelesne oplodnje, pored tri pokušaja koja finansira Fond zdravstvenog osiguranja.

Od ove godine uveli smo novine u isplatama naknade za samohrane roditelje sa četvoro i više djece, gdje je jedan od roditelja preminuo. Umjesto 100 КM ukupno, biće im isplaćivano 100 КM po djetetu, sve do završetka školovanja.

Obezbjeđujemo i pomoć mladim bračnim parovima za kupovinu građevinskog zemljišta za izgradnju stambenih jedinica u iznosu do 2.000 КM, a oslobađamo ih i plaćanja komunalne takse za priključak vode u stoodstotnom iznosu.

Subvencionišemo troškove prevoza za srednjoškolce prvih razreda u stoodstotonom iznosu od ove godine, a plaćamo i troškove prevoza u punom iznosu za srednjoškolce iz socijalno ugroženih porodica.

Oslobodili smo plaćanja školarine u punom iznosu srednjoškolce čiji su roditelji ratni vojni invalidi, bez jednog ili oba roditelja, iz višečlanih porodica ili su stalni primaoci socijalne pomoći, odnosno slabijeg imovnog stanja po procjeni komisije. Sufinansiramo troškove smještaja djece u vrtić i isplaćujemo jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 200 do 500 КM za školovanje djece iz socijalno ugroženih porodica.

Ove godine stipendiramo 77 studenata sa državnih i privatnih fakulteta kojima isplaćujemo stipendije u iznosu od 700 КM, kao i učenike deficitarnih zanimanja iz Centra srednjih škola „Petar Кočić“, a nagrađujemo i učenike koji su postigli najbolje rezultate u školovanju i na regionalnim i republičkim takmičenjima.

Takođe podržavamo rad brojnih nevladinih i omladinskih organizacija za koje izdvajamo sredstva iz budžeta na godišnjem nivou, među kojima se posebno izdvaja Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“ koje u svojoj bazi ima 450 članova koji su bili volonterski angažovani na raznim društveno-korisnim događajima, što je značajan potencijal i velika podrška u našem radu.

Naša lokalna zajednica, nažalost, već godinama bilježi negativan prirodni priraštaj, ali mislim da smo značajno doprinijeli stvaranju povoljnije klime za razvoj djece i omladine i motivisali sadašnje i buduće roditelje da ne napuštaju ove krajeve. O njima zaista vodimo računa i trudimo se da stalno uvodimo neke nove mjere i unaprijedimo postojeće kako bismo poboljšali natalitetnu sliku.

Opština Srbac nastavila je sa realizacijom projekata sanacije putne infrastrukture na području opštine. U proteklih nekoliko mjeseci rekonstruisano je i asfaltirano oko 20 kilometara lokalnih puteva. Kolika je vrijednost ovih radova i kakvi su planovi za naredni period kada je u pitanju putna infrastruktura?

DRAGOSAVLJEVIĆ: Rekonstrukcija putnih pravaca veoma je važna za nas u lokalnoj upravi, jer na ovaj način modernizujemo naša sela, kvalitetnije se povezujemo sa gradovima u okruženju i stvaramo preduslove za dolazak domaćih i stranih investitora.

Od aprila do avgusta sanirali smo 20 kilometara lokalnih puteva zahvaljujući Vladi Republike Srpske koja je uložila oko 2.5 miliona KM u ove investicije. Među njima je i put do jedne od najstarijih pravoslavnih svetinja u našoj opštini, hrama Svetog proroka Ilije u lepeničkoj parohiji, koji je star preko 130 godina i do koga se dolazilo makadamskim putem, a na radost mještana i parohijana put je u potpunosti modernizovan u dužini od oko 2,2 kilometra.

Urađena je i kompletna rekonstrukcija regionalnog puta od Srpca do Prnjavora na koga je položen novi asfalt u dužini od oko 20 kilometara, tako da se može reći da smo za svega pet mjeseci obnovili čak 40 kilometara lokalnih i regionalnih puteva koji prolaze kroz našu opštinu. Ova dionica je sastavni dio puta Srbac-Prnjavor-Teslić, u dužini od 82,9 kilometara a vrijednost investicije, koju finansira Javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“, iznosi 26 miliona KM.

Prije nekoliko dana počela je i obnova lokalnog puta od Kukulja do Dušanova u dužini od preko osam kilometara, koji spaja tri opštine, Srbac, Gradišku i Laktaše. Ovaj putni pravac nalazi se u srcu Lijevča polja i koriste ga mnogi mještani koji njime putuju na posao i voze poljoprivredne mašine, kao i đaci koji idu u školu i više od četiri decenije nije se ulagalo u njegovu obnovu. Na našu veliku radost, projekat sanacije je polovinom septembra najavio srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, koji je boravio u radnoj posjeti Kukuljama a obećanje je ispunjeno, jer su građevinske mašine već na terenu. Radove finansira Vlada Republike Srpske a njihova vrijednost je oko dva miliona KM.

Do kraja godine imamo u planu obnovu još nekoliko lokalnih putnih pravaca a jedan od većih projekata koji nas čeka u naredne dvije godine, a za koji su nam obećana sredstva je rekonstrukcija magistralnog puta Nova Topola-Srbac-Derventa koji za nas ima ogroman značaj, jer je to jedna od najfrekventnijih saobraćajnica koja prolazi kroz našu opštinu.

Ono što je takođe bitno za naglasiti je da smo u julu izvršili izgradnju pristupnog puta i asfaltiranje parking prostora kod srednjoškolskog igrališta i zgrade Vatrogasnog doma, čime smo obezbijedili dodatni broj parking mjesta u gradu. U zadnje četiri godine rekonstruisali smo čak pet parking prostora u Srpcu što je poboljšalo organizaciju parkiranja u gradu.

Koliko se sredstava iz budžeta izdvaja za subvencionisanje poljoprivredne prozivodnje? Kolika su ulaganja u ruralni razvoj?

DRAGOSAVLJEVIĆ: Ove godine smo za podsticaj razvoja poljoprivrede iz budžeta opštine izdvojili 100 hiljada КM što je značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu kada su iznosila 70 hiljada, dok su iz republičkog budžeta u ovoj i prethodnim godinama doznačena višemilionska sredstva za naše poljoprivrednike.

Predvidjeli smo sufinansiranje nabavke 30 plastenika sa sistemom za navodnjavanje, novih poljoprivrednih pogonskih mašina i priključaka a podržavamo i podizanje novih zasada jabučastog, koštičavog, jezgrastog, jagodastog i bobičastog voća i vinograda, kao i uvođenje sistema za navodnjavanje.

I ove godine smo izdvojili subvencije za podizanje zasada borovnica i projekat „Razvoj proizvođača borovnice“ i proizvodnju i uzgoj kvalitetnih priplodnih krmača i suprasnih nazimica.

U aprilu ove godine na sjednici Skupštine opštine usvojena je Odluka o izboru najpovoljnijih ponuđača i dodjeli poljoprivrednog zemljišta u zakup za 19 poljoprivrednika. Osam ponuđača dobilo je zemljište u zakup za stočarsku proizvodnju, devet za ratarsku i dva za voćarsku proizvodnju na površini od oko 213 hektara poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske koje se nalazi na području naše opštine. Zemljište smo dali na period od 10 godina za stočarsku i ratarsku, te 25 godina za voćarsku proizvodnju.

Кako bi se prevazišlo postojeće stanje u poljoprivredi koje je uzrokovano poskupljenjem cijena repromaterijala, na osnovu odluke Vlade Republike Srpske, pravo na umanjenje godišnje zakupnine ostvarila su 53 zakupoprimca poljoprivrednog zemljišta iz Srpca čija godišnja zakupnina po ugovoru za 2023. godinu iznosi 28,241 КM a umanjenje će biti 14,120 КM.

Velike nade polažemo u projekat koga provodi Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” a odnosi se na bespovratna sredstva Vlade Mađarske u iznosu od 28 miliona evra namijenjena za nabavku poljoprivredne mehanizacije, odnosno 2.500 do 25.000 evra, koliko će biti dodijeljeno po poljoprivredniku. Da u Srpcu postoji veliki interes za ovaj projekat svjedoči prezentacija koju su predstavnici Fondacije održali u avgustu a kojoj je prisustvovalo preko stotinu srbačkih poljoprivrednika.

Završeni su radovi na izgradnji glavnog voda i dovođenju pitke vode u selo Razboj Ljevčanski čime je omogućeno da se na gradsku vodovodnu mrežu priključi preko 30 domaćinstava. S obzirom na to da vaša lokalna zajednica raspolaže potencijalima za pokrivenost cijele opštine vodosnabdijevanjem sa gradske mreže, da li je to možda cilj za naredni period?

DRAGOSAVLJEVIĆ: Vodovodna mreža u Srpcu je duža od 450 kilometara ali još uvijek ne pokriva sve dijelove opštine zbog čega je Vlada Republike Srpske, u saradnji sa Opštinom Srbac, obezbijedila značajnu investiciju kako bi se na gradski vodovod u narednim mjesecima priključilo još najmanje stotinu domaćinstava.

Završeni su radovi na izgradnji glavnog voda u Razboju Ljevčanskom čime će u budućem periodu biti omogućeno priključenje na mrežu za najmanje 32 domaćinstva, a na gradski vodovod već je priključena područna škola u ovom selu sa 45 đaka i društveni dom koji je u izgradnji.

Ove sedmice počeli su i radovi na proširenju vodovoda do sela Ilićani gdje je planirano 5,5 kilometara glavnog cjevovoda i oko 11 kilometara razvodne mreže i priključaka a zainteresovano je 68 domaćinstava.

Istovremeno smo radili i na smanjenju gubitaka na vodovodnoj mreži koji su iznosili 51 odsto, a nakon sanacije cjevovoda u Poveliču sada su smanjeni na 45 odsto. Rekonstrukcija ovog cjevovoda je bila od velikog značaja jer su riješeni problemi sa pucanjem cijevi stari preko 40 godina, a poboljšana je i prihodovna strana našeg lokalnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ koje je bilo uključeno u izvođenje radova.

Od iduće godine socijalno ugroženim licima iz Srpca biće subvencionisan dio troškova komunalnih vodnih usluga, a sredstva će biti obezbijeđena u budžetu opštine za 2023. godinu, što je rezultat projekta “MEG 2” u kojem učestvuju Opština Srbac i КP “Vodovod”.

Pravo će ostvariti lica sa prebivalištem na području opštine Srbac koja su korisnici stalne pomoći, naknade za pomoć i njegu drugih lica, naknade za osposobljavanje za život i rad i lica koja su koristila jednokratnu pomoć putem Centra za socijalni rad.

Subvencionisaće se do tri kubna metra po članu domaćinstva, a svu razliku u iznosu mjesečnog računa za isporučenu količinu vode veću od toga snosiće korisnik. Postupak će provoditi Centar za socijalni rad na osnovu zahtjeva lica koje bude željelo ostvariti pravo na subvenciju.

Da li ste zadovoljni poslovnim ambijentom u opštini? Odnedavno ste uveli aktivnost Dana otvorenih vrata za privrednike. Koliko je direktna komunikacija između privrednika i načelnika opštine bitna u privlačenju investicija?

DRAGOSAVLJEVIĆ: Zadovoljan sam, ali uvijek ispred sebe postavljam veće ciljeve i još je dosta posla pred nama. Mi u lokalnoj upravi smo spremni i odlučni da ispunimo sva obećanja koja smo dali kako bi Srbac postao mjesto boljeg i kvalitetnijeg života i smatram da smo na dobrom putu.

Nedavno smo donijeli odluku da uvedemo aktivnost Dan otvorenih vrata kako bismo pobljšali komunikaciju sa privrednicima jer nam je važno da Srbac pozicioniramo kao transparentnu, odgovornu i otvorenu lokalnu zajednicu usmjerenu ka privrednom razvoju. Očekujemo da u oktobru održimo prvi ovakav susret sa predstavnicima privrednih subjekata kako bismo razmijenili mišljenja i zajednički sagledali njihove potrebe, odnosno uvidjeli sa kakvim se problemima najviše suočavaju, a koje možemo riješiti kako bi proširili svoje kapacitete i zaposlili još veći broj radnika.

Ovo je samo jedna od aktivnosti koje provodimo u cilju dobijanja BFC SEE sertifikata opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem i u tom pogledu smo napravili i novu internet stranicu Investiraj u Srbac gdje sadašnji i budući investitori mogu dobiti sve informacije o načinima ulaganja u našu opštinu, podsticajima i olakšicama, a formirali smo i Privredni savjet u kojem većinu članova čine privrednici koji će u budućnosti imati sve veću ulogu u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta u Srpcu.

Posljednjih godina uložili smo značajne napore na stvaranju povoljnog privrednog ambijenta, izgradnju i proširenje postojećih kapaciteta, među kojima prednjači prerađivačka industrija, odnosno drvoprerada, metaloprerada, tekstilna proizvodnja i trgovina na veliko i malo, što se odrazilo i na otvaranje novih radnih mjesta. Naročito je razvijena poljoprivredno-prehrambena proizvodnja od koje živi najveći broj naših građana.

Potencijalnim investitorima na raspolaganje nudimo građevinsko zemljište u industrijskim zonama Crnaja i Sitneši namijenjeno za izgradnju proizvodnih, uslužnih i drugih objekata, u cilju povećanja zaposlenosti i razvoja opštine. U centru grada locirana je i Poslovna zona Itris gdje već djeluje značajan broj privrednih subjekata koji imaju višedecenijsku tradiciju.

Veoma nas raduje podatak da u Srpcu raste broj preduzetničkih radnji kojih je u prošloj godini bilo 257, odnosno 35 više u odnosu na 2020. godinu, a ukupni prihodi poslovnih subjekata su veći za 33 miliona KM. Povećan je i ukupan obim robne razmjene za 8,4 miliona KM, a krajem prošle godine, prema evidenciji Biroa rada u Srpcu, imali smo 2.895 zaposlenih radnika što je za 365 više u odnosu na 2016. godinu.

Koji su po Vama najvažniji elementi koje bi svaka lokalna zajednica trebala da obezbijedi kako bi se investitor osjećao dobrodošao i poželjan?

DRAGOSAVLJEVIĆ: Naša opština radi na tome da obezbijedi i unaprijedi poslovni ambijent kako bi svaki investitor u nama prepoznao pouzdanog poslovnog partnera. Radimo na tome da prilikom dolaska u Srbac, njihov prvi utisak o nama bude pozitivan, a od momenta ulaska u zgradu Opštinske uprave steknu osjećaj da su među ljudima koji odgovorno rade svoj posao i koji zajedno sa njima žele da dođu do rješenja koje će imati koristi za obje strane, a sve to kroz brzu i efikasnu administraciju.

To činimo prvenstveno tako što kroz izdvajanja za kapitalne investicije nastojimo da unaprijedimo uslove za život stanovništva i investiramo u opštu i preduzetničku infrastrukturu, posebno industrijskih zona Crnaja i Sitneši, a na ruku nam ide i dobar strateški položaj koji investitorima omogućava lakšu organizaciju transportnog poslovanja.

Turistički potencijali opštine Srbac su veliki. Da li su dovoljno iskorišteni?

DRAGOSAVLJEVIĆ: Srbac ima bogate turističke potencijale koje naročito nude rijeke Vrbas i Sava, planina Motajica, močvarni kompleks Bardača i drugi turistički lokaliteti koji su iskorišteni u manjoj ili većoj mjeri.

U zadnjih dvadesetak godina na obroncima Motajice znatno je poraslo interesovanje stanovništva za organizovanje i unapređenje seoskog turizma, a jedan od uspješnih primjera je Etno kamp „Platane“ smješten u selu Gornja Lepenica koji raspolaže sportskim terenima i bungalovima i veoma je popularno mjesto za održavanje raznih kampova, proslava, takmičenja i koncerata.

Sve popularnije je i Etno selo “Кrug ljubavi” u Nožičkom, koje nudi mnoštvo sadržaja za odmor i rekreaciju, a posjeduje i vlastiti voćnjak iz kojeg godišnje proizvodi preko 500 tona voća.

Već decenijama u Srpcu je jedno od najpopularnijih turističkih mjesta barski rezervat Bardača koji i danas odiše duhom prošlih vremena, iako je, na našu veliku žalost, od nekadašnjih 11 jezera, ostao na svega dva, jer je nakon privatizacije 2012. godine, uzgoj ribe zamijenjen proizvodnjom kukuruza. Međutim, u funkciji je i dalje sportsko-rekreacioni centar koji raspolaže sa etno restoranom, bazenima i dobrim uslovima za razvoj izletničkog turizma, uz ribolov, kampovanje, šetnju u prirodi i mogućnostima za organizovanje turističkih manifestacija. Nećemo odustati od toga da Bardači pokušamo vratiti nekadašnji sjaj i činićemo sve što je u našoj moći da se ovo prirodno blago zaštiti.

Srbac se može pohvaliti pravim bogastvom rijeka i drugih vodotoka, a Vrbas i Sava su svakako naš veliki potencijal koji u ovom trenutku još uvijek nije dovoljno iskorišten, ali radimo na tome da postane jedno od naših najvećih turističkih odredišta jer se ove dvije rijeke spajaju upravo u našoj lokalnoj zajednici.

Nedavno smo pokrenuli inicijativu za formiranje nove sportsko-rekreativne zone na ušću Vrbasa u Savu sa ciljem da se dio obale pretvori u otvoreni prostor predviđen za okupljanje i odmor građana.

Na jednoj od sjednica Skupštine opštine usvojili smo odluku o izradi Zoning plana koji obuhvata prostor površine 15,1 hektar na kojem je predviđena izgradnja marine za čamce i objekata za sport i rekreaciju. U planu su sadržaji poput sportskih terena, stolova za stoni tenis, šaha, skejt parka, trim staza i fitnesa na otvorenom, pješačkih staza, piknik zona, dječijih igrališta i slično.

Ova investicija neće biti jeftina, zbog čega će se morati obezbijediti donatorska sredstva. Izabran je nosilac izrade Zoning plana a očekuje se da će projekat biti spreman za par mjeseci.

Da su naši građani zaista željni kvalitetnih turističkih dešavanja svjedoči i podatak da smo ove godine imali izvanrednu posjećenost svih manifestacija, kao što su Vrbaska regata, Biciklijada, Gastro fest, Džipijada, zatim likovno-ekološka kolonija „Bardača-Srbac“ koja je ove godine okupila rekordan broj od 18 slikara iz osam zemalja i druge manifestacije, a dolazili su nam gosti iz svih krajeva Srpske i okolnih zemalja, što nas obavezuje da razvoju turističkih kapaciteta moramo posvetiti još veću pažnju.

Dosta polažemo i na razvoj vjerskog turizma i u tom pogledu veliki značaj ima manastir Osovica u podnožju Motajice, koji je obnovljen nakon više od tri vijeka i koga svake godine posjeti više hiljada vjernika iz cijele Evrope.

Srbac je lokalna zajednica koja je iznjedrila mnogo poznatih sportista. Oni su, možemo slobodno reći, najbolji ambasadori jednog mjesta. Da li Opština pruža podršku sportistima i sportskim kolektivima?

DRAGOSAVLJEVIĆ: Možemo se pohvaliti da Srbac zaista ima kvalitetne sportiste koji su ostvarili zapažene rezultate, čak i u međunarodnim okvirima, a nakon završetka karijere ostali su u svom gradu i aktivno pomažu njegovom razvoju, među kojima je i nekadašnji učesnik Lige šampiona, a sadašnji predsjednik Fudbalskog kluba “Sloga”, Branko Grahovac. Tu su i brojni sportski radnici koji neumorno rade kako bi poboljšali uslove rada u svojim klubovima i grade infrastrukturu na stadionima, u čemu im aktivno pomažemo.

Zahvaljujući dobrim vezama sa Fudbalskim savezom BiH i predsjednikom Vicom Zeljkovićem, koji je i predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, uspjeli smo obezbijediti donaciju iz FSBiH u iznosu od 300 hiljada KM za izgradnju novog objekta za Slogu, u kojem će se nalaziti svlačionice, restoran iz kojeg će se moći posmatrati utakmice i druge prostorije neophodne za rad kluba. Iz drugih izvora finansiranja pokušaćemo obezbijediti dodatnih 100 hiljada KM kako bi objekat bio završen u toku naredne godine i već od iduće fudbalske sezone bio u funkciji. Radovi su već počeli i koliko vidim iz projektne dokumentacije, biće to zaista moderan i reprezentativan objekat kakvim se može pohvaliti mali broj opština u okruženju.

Mi smo ove godine iz opštinskog budžeta za finansiranje sporta i fizičke kulture izdvojili 140 hiljada KM, što je za 20 hiljada KM više u odnosu na prošlu godinu i čak 60 hiljada više u odnosu na 2017. godinu.

Ove godine iz budžeta opštine finansiramo čak 43 kulturne i sportske manifestacije, što je najveći broj do sada i za ove namjene izdvajamo 25 hiljada KM, odnosno pet hiljada više u odnosu na prethodnu godinu.

Jedna od tih manifestacija je i tradicionalni gradski turnir u malom fudbalu na koga smo posebno ponosni jer opstaje već više od pola vijeka i to je u pravom smislu riječi istinski praznik sporta u našoj lokalnoj zajednici.

Naše nastojanje je da podržimo rad omladinskog pogona u svim sportskim klubovima, da time jačamo i njihovu bazu i omogućimo da u budućnosti raspolažu sa kvalitetnim igračkim kadrom.

Vidimo da to već dobro funkcioniše u mnogim kolektivima. Uspješno djeluje škola fudbala Sloge i Drim Tima, tu je i rukometna škola koju pohađa preko 50 djece, zatim škola tenisa, karatea i u zadnje vrijeme škola stonog tenisa koji je u ovom trenutku jedan od najpopularnijih sportova u Srpcu jer je nedavno osnovan stonoteniski klub koji je započeo sa zvaničnim takmičenjima u Drugoj ligi Republike Srpske i već u prvoj sezoni osvojio titulu bez ijednog poraza i ušao u Prvu ligu. Takve sportske priče trebamo maksimalno podržavati i to ćemo i činiti u narednom periodu.

Kakav je dalji plan razvoja opštine, po čemu će Srbac u narednim godinama biti bolje i ugodnije mjesto za život nego što je danas?

DRAGOSAVLJEVIĆ: Dobar osnov za buduća ulaganja i investicioni razvoj Srpca jeste nova razvojna strategija koju smo usvojili na period od 2022. do 2028. godine i Opština Srbac je bila među prvima u Republici Srpskoj koje su radile strategiju po novom zakonu i novoj metodologiji.

Ovim strateškim dokumentom planirani su brojni projekti kao što su izgradnja infrastrukture unutar poslovne zone Crnaja, podrška razvoju preduzetništva, uređenje obale Save i ušća, izgradnja sistema navodnjavanja, izgradnja otkupnog poljoprivrednog centra, unapređenje nastavnih planova i programa u srednjoj školi, digitalizacija javne uprave, izgradnja i opremanje sportske infrastrukture, rekonstrukcija magistralnog puta Nova Topola – Srbac -Derventa, proširenje vodovodne i kanalizacione mreže, sanacija deponija i drugi.

Procjena je da će za realizaciju biti potrebno oko 46 miliona КM, od čega je planirano da Opština Srbac obezbijedi 5.9 miliona, a ostalo iz drugih izvora, prvenstveno Vlade Republike Srpske i raznih fondova.

Mislim da smo u proteklom periodu značajnim ulaganjima omogućili dobre preduslove za dinamičan i prosperitetan razvoj, a to potvrđuje podatak da je od 2017. u razne projekte uloženo oko 20 miliona KM i prema sadašnjim procjenama, taj iznos će se do kraja godine popeti i na 30 miliona KM a u istom periodu smanjena su ukupna zaduženja za 5,5 miliona KM.

Želimo da svi građani podjednako osjete pozitivne finansijske efekte opštinskog budžeta koji je stabilizovan, a sva sredstva se troše u skladu sa planovima i programima, uz redovnu isplatu plata i doprinosa, kreditnih i drugih obaveza što je stvorilo preduslove da izdvojimo veću finansijsku podršku za socijalno ugrožene porodice, borce, penzionere, djecu sa posebnim potrebama i druge osjetljive kategorije i to će takođe biti jedan od fokusa našeg rada u budućem periodu.

Smatram da smo uložili značajne napore  da Srbac postane poznat kao otvoreni grad koji će po razvoju infrastrukture i privrede ići u korak sa opštinama i gradovima u okruženju i sigurno je da smo napravili veliki korak da to i uspijemo.

Želja nam je da mladi ostaju ovdje sa svojim  porodicama i primjenjuju stečeno znanje, da investitori upravo ovdje ulože svoj kapital i šire svoje proizvodne kapacitete i da što veći broju radno sposobnih ljudi dođe do radnog mjesta u čemu dobrim dijelom i uspjevamo, jer je broj zaposlenih u Srpcu trenutno najveći u poslijeratnom periodu.

Vjerujemo da će brojna pozitivna dešavanja u zadnje vrijeme potaknuti naše građane da još više zavole svoj grad i da nam pomognu da ga razvijamo, gradimo i saučuvamo za buduća pokoljenja koja dolaze.

(Aldijana Mirković)

Ostavite komentar