Moskva ovoga ljeta dobija bespilotne tramvaje

0
49

Plan je da se u Moskvi ovog ljeta puste u rad bespilotni tramvaji, ali će u početku vozač biti prisutan kako bi kontrolisao rad sistema, izjavio je zamjenik gradonačelnika Moskve, načelnik Odeljenja za saobraćaj i razvoj putne infrastrukture Maksim Liksutov.

„Skoro 75 odsto tramvajskih šina je odvojeno od putne infrastrukture i to nam omogućava da poboljšamo kretanje tramvaja, da uvećamo brzinu i kao najvažnije, da smanjimo broj saobraćajnih nesreća. Želim da napomenem da moskovska vlada usavršava tehnologiju za upravljanje tramvajima bez vozača. Tramvaj je već osposobljen da sam ode do depoa, a tokom leta ove godine će tramvaj u bespilotnom režimu saobraćati Moskvom“, rekao je on.

Pojasnio je da će se u početku nalaziti vozač u tramvaju, ali da će u budućnosti tramvaj potpuno raditi samostalno u automatskom režimu. Istakao je da je ovo u potpunosti projekat moskovske Vlade.

„Nadamo se da će u narednih nekoliko godina broj takvih vagona u bespilotnom režimu biti još veći“, podvukao je Liksutov.

Zamenik gradonačelnika Moskve zaključio je da je cilj da se smanji broj saobraćajnih nesreća, poboljša kretanje vagona, kao i mnoge druge stvari koje omogućava bespilotno upravljanje tramvajima.

Ostavite komentar