Mrša: Zabrinutost zbog podizanja optužnice protiv predsjednika Srpske

0
87

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša rekao je da u Komori postoji zabrinutost zbog podizanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, kao i zbog samog vođenja procesa u Tužilaštvu BiH.

Mrša je rekao da postoje jasne procedure donošenja zakona, koje nisu ispoštovane u slučaju nametnutog zakona na osnovu kojeg se terete Dodik i Lukić.

– Sada imamo situaciju da jedan čovjek /Kristijan Šmit/, preskačući sve faze, nametne izmjene zakona i kaže “ukoliko se moja volja ne poštuje, to je krivično djelo”, onda imate ekspresno djelovanje Tužilaštva i SUda BiH. Postavlja se logično pitanje – šta je sa svim procesima koji stoje godinama i koji su bazirani na zakonskim propisima koji su prošli parlamentarnu proceduru. Za svakog ko se bavi pravom, ovo je neshvatljivo – istakao je Mrša za RTRS.

Mrša je naglasio da je stav Advokatske komore o Šmitu jasan – Šmit nema legitimitet da mijenja zakone u BiH.

– Ovdje se postavlja pitanje legitimiteta čovjeka koji trenutno ima apsolutnu moć da nameće zakone i interveniše u postojeća zakonska rješenja, a da pri tom nema odgovora na pitanja sa kojih pozicija on nastupa u BiH – rekao je on.

Mrša je podsjetio da će protiv Šmita i pojedinih članova Savjeta za provođenje mira u BiH uskoro biti podnesene tužbe pred evropskim sudovima, a u cijeli postupak biće uključen i poznati italijanski advokat Anđelo Tartalja.

Ostavite komentar