“MUP Srpske ostaje zaštitinik Ustava i garant bezbjednosti”

0
25

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske prati dešavanja u zemlji, ali i na globalnom nivou. U svjetlu dešavanja na Bliskom istoku razmjenjuju se informacije na nivou međunarodne policijske saradnje iz oblasti terorizma i kretanja migracija, te u skladu sa svojim nadležnostima policijski službenici preduzimaju sve potrebne mjere i radnje da stanje bezbjednosti na području Republike Srpske bude povoljno, zaključeno je na Stručnom kolegijumu Ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske koji je održan danas u Policijskoj upravi Banjaluka.

Na kolegijumu kojem su prisustvovali direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić i načelnici operativnih uprava Ministarstva u sjedištu, ponovljena je opredijeljenost Ministarstva, kao zaštitnika Ustava Republike Srpske i garanta bezbjednosti svim građanima Srpske, da se održi povoljan nivo bezbjednosti na području Republike Srpske, prenosi RTRS.

U tom smislu smislu zaključeno je da će MUP Republike Srpske, kao zaštitnik ustavnog poretka, stati u odbranu institucija Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske od napada i nametanja odluka nepriznatog čovjeka i nezakonitog procesa koji se vodi u Sarajevu protiv predsjednika Republike zbog sprovođenja odluka koje su donije institucije Republike Srpske.

Na Stručnom kolegiju ponovljena je odlučnost MUP-a Republike Srpske za borbu protiv svih vidova organizovanog kriminala i korupcije, te su pohvaljene aktivnosti Policijske uprave Banjaluka na polju borbe protiv zloupotrebe opojnih droga, gdje je samo u posljednjih nekoliko mjeseci relizovano devet velikih operativnih akcija (“Venera”, “Bul”, “Povratnik”, “Specijal”, “Polo”, “Kofer 2023”, “Plantaža 2023”, “Modus” i “Omerta”), ali i istrage koje su bile usmjerene na rasvjetljavanje krivičnih djela protiv imovine.

Načelnik Policijske uprave Banjaluka upoznao je članove kolegija sa stanjem bezbjednosti na području koje operativno pokriva Policijska uprava Banjaluka, koje je ocijenjeno zadovoljavajućim, te naglasio odlučnost da se unaprijedi odnos policije i građana u smislu saradnje na pitanjima bezbjednosti u lokalnoj zajednici.

On je naveo da su policijski službenici Policijske uprave Banjaluka u prvih devet mjeseci ove godine upješno obezbijedili 399 javnih okupljanja, 991 sportsku priredbu, od čega 27 sa povećanim rizikom.

Načelnik Đurica je informisao i da je u toku rad na uspostavljanju treće lokacije za registraciju vozila na području grada Banjaluke i to na lokaciji Policijske stanice Banjaluka – Lauš, što će značajno rasteretiti rad na ovim referatima, a koji su od interesa građana.

Na kolegijumu je ponovljena opredijeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova za realizovanje mjera predviđenih Planom mjera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delinkvencije za 2022-2027. godinu, te da će u skladu s tim u narednom periodu biti realizovana preventivna kampanja “Budi sigma! Prijavi/Spriječi vršnjačko nasilje!”, a čiji je cilj djelovati na učenike osnovnih i srednjih škola u smislu prevencije slučajeva vršnjačkog nasilja.

Zaključeno je da stepen bezbjednosti u i oko škola u Republici Srpskoj značajno unaprijeđen uvođenjem školskog policajca u škole u Republici Srpskoj.

Ostavite komentar