NA ČEKANJU VIŠE OD 20 REGULACIONIH PLANOVA Zbog politike ugrožena radna mjesta i brojni projekti

0
121

Više od 20 regulacionih planova već sedam mjeseci čekaju saglasnost Skupštine grada Banjaluka, a čini se da se situacija neće promjeniti ni nakon ponedjeljka kada zasjeda Komisija za prostorno uređenje, zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa, potvrđeno je portalu Banjaluka.net. Ovakva situacija može stvoriti brojne probleme u gradu na Vrbasu, ugroženo je hiljade radnih mjesta, a brojni projekti su na čekanju.

Kako je potvrđeno za portal Banjaluka.net, ni na sjednici Komisije u ponedjeljak brojni regulacioni planovi neće dobiti podršku da se nađu na sjednici Skupštine grada, a ukoliko do toga ipak dođe, skupštinska većina ih neće odobriti u samoj Skupštini.

Do sada nije bilo valjanog objašnjenja zbog čega odbornici mahom skupštinske većine ne žele da podrže brojne regulacione planove. Mahom su takve odluke pokrivali glasanjem protiv regulacionog plana za park u blizini Delta planeta. Ni danas niko od članova komisije iz skupštinske većine nije odgovarao na naše pozive.

Zbog takvog ponašanja, investitori su već najavili da će obustaviti sve radove u gradu, jer trpe ogromne gubitke i ugroženo im je poslovanje zbog političkih razmirica na relaciji skupštinska većina – gradonačelnik.

ZBOG POLITIKANSTVA TRPE SVI

Šef Kluba PDP-a Dragan Milanović u izjavi za portal Banjaluka.net kaže da se već duži šalje veoma loša poruka građanima, te da članovi Komisije koji dolaze iz skupštinske većine  mjesecima ne daju adekvatan odgovor zbog čega ne žele da podrže regulacione planove.

– Građani trebaju znati da građevinski sektor donosi velike prihode našem Gradu i ona se nalazi na trećem mjestu po prihodima Gradu i budžetu. Direktno i indirektno, zapošljava se veliki broj ljudi, a građevinarstvo prirodno vuče i druge grane privrede. Da neko ne razumije pogrešno, niko ovdje ne štiti interese investitora, nego hiljade radnih mjesta i brojne projekte od značaja za Grad. Mi na čekanju imamo i regulacione planove, uslovno rečeno, manjeg značaja, gdje su u pitanju projekti individualne gradnje. Sve to većina dugo odbija bez ikakvog obrazloženja – kazao je Milanović.

On kaže da, nažalost, privreda i građani ispaštaju za politike, a da će se posljedice ovakvog ponašanja pojedinaca tek osjetiti dugoročno. Na pitanje na koji način Grad prihoduje od građevinskog sektora i kakva je uloga regulacionih planova po tom osnovu, Milanović objašnjava da Grad ne prihoduje od samih regulacionih planova, ali da su oni osnova kako bi se izdala građevinska dozvola i sve ono što slijedi.

– Dakle, grad prihoduje na taj način, a ništa od toga se ne može realizovati bez usvojenog regulacionog plana. Građevinske dozvole se izdaju i šest mjeseci nakon usvojenog regulacionog plana, pa ćemo zbog toga dugoročno osjetiti posljedice nepostojanja takvih dokumenata. Nemogućnost realizacije brojnih projekata dovešće do umanjenja prihoda gradu, gubitka radnih mjesta, a što je još gore i do masovnog odlaska radnika u inostranstvo, a već imamo problem manjka radnika – zaključio je Milanović.

Dodao je da ne želi prejudicirati šta će se dešavati u narednom periodu, ali je najavio da će oni kao i do sada dati podršku za regulacione planove.

IZOSTANAK PODRŠKE BEZ VALJANOG OPRAVDANJA

Član Komisije i odbornik SPS-a Saša Kondić kaže da u posljednih 70 dana ništa nije prošlo i da skupštinska većina uporno odbija da obrazloži svoje postupke. Kaže, samo glasaju protiv ili budu uzdržani.

– Tu su regulacioni planovi koji su prošli sve potrebne procedure i samo čekaju odobrenje Komisije i Skupštine grada. Međutim, do toga nije došlo. Nažalost, obaraju se i neke inicijative. Dakle, planovi koji bi tek nakon što dobiju podršku trebali ući u procedure koje mogu nekad potrajati i po godinu dana – kaže Kondić.

On smatra da se time nanosi nemjerljiva šteta Gradu, građanima i velikom broju radnika, te da je greška odbornika većine što im je važnije da obaraju rejting gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, nego interes građana.

(Aleksandar Stojanović/banjaluka.net)

Ostavite komentar