Na gala svečanosti u Banjaluci: Obilježeno 30. godina Rukometnog saveza RS

0
343

Svečanom akademijom u banjalučkom Hotelu “Bosna” obilježeno je 30. godina postojanja i rada Rukometnog saveza Republike Srpske.

Bio je to istinski spektakl kojem su prisustvovali brojne zvanice, počev iz sfere drušveno političkog života Republike Srpske, pa od onih koji su stvarali i gradili Savez i mnogobrojni sportisti i sportski radnici.

Među pristunima bio je i legendarni rukometaš Nenad Peruničić, kao i bivši golman Jovan Mjerimačka koji su 1994. godine nastupili za reprezentaciju Republike Srpske koja je osvojila Vidovdanski turnir koji je odigran u dvorani „Borik“.

“U Banjaluku i Republiku Srpsku uvijek se rado vraćam jer je to, moja druga kuća. Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv 1994. godine da zajedno sa bratom Predragom zaigram za rukometnu reprezentaciju Srpske, bez obzira na posljedice, jer je to bila patriotska obaveza. Predivan je ponovo osjećaj biti među prijateljima i braćom i ovo je za mene emotivan trenutak”, istakao je Nenad Peruničić.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, na akademiji  se obratio u ime predsjednika Srpske Željke Cvijanović, koja je uvijek bila tu da podrži sport, pa tako i rukometni.

“Biti dio tima, naviknutog na radost pobjede, prihvatanje poraza i usvajanje ispravnih stilova života, vrijednosti su koje od sportista prave dobre ljude. Ovom porilikom želio bih da čestitam RS Srpske i predsjedniku Saveza Marinku Umičeviću na ovom jubileju i želim da poručim da u budućnosti neće izostati podrška institucija Republike Srpske ovom sportu”, poručio je Šeranić.

Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prenio je Dodikove pozdrave povodom jubileja Rukometnog saveza Srpske, uz poruku da će uvijek biti velika podrška ovom sportu.

Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske, i čovjek koji je značaj dio svog života posvetio volonterskom radu u sportu i podršci sportu na mnoge načine, izrazio je nadu da će Savez, uz pomoć republičkih i gradskih vlasti, doći do neophodnih sredstava.

“Rukomet je u modi, to je bazni i najtrofejniji sport i za njega dolaze bolji dani. Želio bih ovu priliku da iskoristim kako bi se zahvalio srpskom članu Presjedništva Miloradu Dodiku, na čiju je inicijativu Vlada Srpske donirala Rukometnom savezu Srpske 200.000 KM”, naglasio je Marinko Umičević koji je uradio veliki posao prilikom organizacije Svečane akademije u čemu je imao nesebičnu pomoć zaposlenih u Savezu Dane Vučković, Nataše Marić, Nataše Dražić, Slobodana Babića kao i Darka Savića, člana UO RS Srpske. Prvi predsjednik Rukometnog saveza Srpske Dušan Popović istakao je da rukomet Srpske stoji na čvrstim nogama.

“Drago mi je što vidim napredak u našem sportu i na tome sam ponosan. Sjećam se kako smo počeli u onom teškom ratnom vremenu. Okupljali smo klubove i moram istaći da smo mi prvi krenuli sa ligaškim takmičenjem. Bilo je uspona i padova, ali je rukomet sport koji je pronosio slavu širom Starog kontinenta i svijeta”, rekao je Dušan Popović.

Na ovoj akademiji uručene su plakete Rukometnog saveza Srpske za doprinos razvoju ovog sporta predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Srpske Radovanu Viškoviću, ministru porodice, omladine i sporta Sonji Davidović, direktoru Univerzitetkog kliničkog centra Republike Srpske Vladi Đajiću, predsjedavajućem Vijeća naroda Srpske Nadi Tešanović, gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću. Ostali nagrađeni su: bivši predsjednici Saveza Dušan Popović, Zdravko Miličević, Pero Milanović, Tihomir Gligorić, Miodrag Rađa (posthumno), te Zora Vidović, Mario Đuran, Jelena Trivan, Mirna Savić Banjac, Rade Unčanin, Milena Delić, Svetozar Stanković, Ratko Nikolić, Miro Bjelić, Čedomir Đukić, RK Borac (preuzeo Igor Jovanović), Dušan Vrhovac (posthumno), Milosav Radmilović, Obrenko Miljković, Dragan Gajić, Zdravko Komnenović, Dragan Milojević, Vladimir Račić (posthumno), Abas Arslanagić, Dragan Marković, Radovan Pazurović, Aleksandar Knežević, Velimir Petković, Momo Golić (posthumno), Petar Pero Perović (pesthumno), Nikola Pavlišin (posthumno), Željko Savić (posthumno), Branko Janković (posthumno), Nenad Knežević (posthumno), Nenad Peruničić, Predrag Peruničić, Jovan Mjerimačka i Boro Golić, Rukometni regionalni savez Banja Luka- predsjednik Darko Savić, Regionalni rukometni savez Prijedor- predsjednik Aleksandar Drljača, Hercegovačko romanijski regionalni rukometni savez- predsjednik Čedomir Guzina, Regionalni rukometni savez Doboj- predsjednik Vojislav Rađa, Regionalni rukometni savez Bijeljina- predsjednik Bogdan Rankić, Udruženje rukometnih sudija Republike Srpske- predsjednik Boris Šatordžija.

Svečanoj akademiji u hotelu “Bosna” prisustvovali su i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Denis Šulić, koji je i član UO RS RS, poslanik u parlamentu BiH Sanja Vulić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić i drugi.

Bjelić: “Umičević donio ozbiljnost Savezu”

Pored toga, treba navesti i da je legendarni rukometaš Borca Miro Bjelić, povodom tri decenije postojanja i rada Rukometnog saveza Republike Srpske, uputio čestitku predsjedniku Marinku Umičeviću i njegovim saradnicima na ovom vrijednom jubileju.

“Tek dolaskom Marinka Umičevića na čelo Saveza ova asocijacija je postala ozbiljna sportska organizacija u regionu. Želim da se zahvalim na pozivu da prisustvujem Svečanoj akademiji, ali iz zdravstvenih razloga nisam bio u mogućnosti da se odazovem, a ujedno Vam želim uspješan rad”, napisao je u čestitki Miro Bjelić koji je bio jedan od utemeljivača Rukometnog saveza Republike Srpske. Za sve što je uradio za rukomet nagrađen je Poveljom koju je preuzeo njegov sin Nemanja Bjelić, a uručio mu je predsjednik Rukometnog saveza Marinko Umičević.

(N.Sp.)

 

Ostavite komentar