Nad BiH izvršen pravni zločin – to će Srpska da objelodani cijeloj Evropi

0
54

Djelovanjem Kristijana Šmita i Savjeta za primjenu mira potkopan je politički sistem u BiH. Zato Republika Srpska priprema tužbe protiv njih pred evropskim sudovima. Građani EU treba da znaju kakve pravne zločine pokušava da čini tzv. visoki predstavnik uz podršku evropskih diplomata, kaže za Sputnjik Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Srpske.

Djelovanjem Kristijana Šmita i Savjeta za primjenu mira potkopan je politički sistem u BiH.

Zato Republika Srpska priprema tužbe protiv njih pred evropskim sudovima.

Građani EU treba da znaju kakve pravne zločine pokušava da čini tzv. visoki predstavnik uz podršku evropskih diplomata, kaže za Sputnjik Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Srpske.

Prema njegoviim riječima, aktivnostima Kristijana Šmita proizvedene su radnje koje se tiču ustavnopravnog položaja Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma i lične bezbjednosti nekoliko njenih funkcionera – prije svega predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

To je, dodaje on, i razlog pokretanja tužbi pred evropskim sudovima, za početak u Italiji i Njemačkoj, a Srpsku će zastupati čuveni italijanski advokat Anđelo Tartalja.

PIK licemjernom silom podržava Šmita

Da se Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH za Stevandića je nesporna činjenica jer u Savjetu bezbjednosti UN ne postoji dokument o njegovom imenovanju.

Sve do Šmitovog imenovanja, Savjet za primjenu mira u BiH (PIK) tražio je da imenovanje visokog predstavnika potvrdi i Savjet bezbjednosti.

Tako je bilo od imenovanja prvog visokog predstavnika Karla Bilta, do, što se Republike Srpske, Rusije i Kine tiče, posljednjeg, Valentina Incka.

Savjet za primjenu mira je u Šmitovom slučaju, na sastancima sprovodio, kako Stevandić kaže, licemjernu silu i tako postao saučesnik u krivičnom djelu, omogućivši rad osobi čije imenovanje na poziciju visokog predstavnika nije potvrđeno.

– Samim tim je saučesnik u kršenju, ne samo ljudskih prava, nego i u kršenju Dejtonskog sporazuma, njegovih Aneksa deset i Aneksa četiri – obrazlaže Stevandić razloge za tužbu protiv PIK-a.

Republika Srpska boriće se za svoja prava gdje god je potrebno

S obzirom da se u BiH pravosuđem upravlja iz ambasada i Kancelarije visokog predstavnika (OHR), kao i da oni protiv samih sebe nikada neće podići optužnice, Republika Srpska odlučila se da sudovima u EU tuži Šmita i PIK.

Štaviše, Republika Srpska dužna je da pokrene postupke pred sudovima u EU i pred Međunarodnim sudom pravde i da predstavi široj evropskoj javnosti šta Šmit i Savjet za primjenu mira rade u BiH, ističe predsjednik Parlamenta Srpske.

– Republika Srpska će se i tu, pa i na drugim mjestima, pa možda i u Ženevi u Komitetu za ljudska prava pokretati postupke, boriti za svoju imovinu, za subjektivitet funkcionera koji su demokratski izabrani, ne dozvoljavajući da budu inkriminisani ili zatvarani odlukama jednog čovjeka, što je u suprotnosti sa bilo kojom civilizacijskom i demokratskom procedurom – kategoričan je on.

Šmit u BiH ušao sa njemačkim, umjesto sa UN dokumentima

Stevandić navodi da će procesi biti pokretani i pred drugim evropskim sudovima, ne samo pred njemačkim i italijanskim.

Pred italijanskim sudovima biće tužena italijanska vlada jer je dozvolila da njihov predstavnik u PIK saučestvuje u nelegalnim aktivnostima Kristijana Šmita, a znali su da nema potvrdu Savjeta bezbjednosti UN, kaže Stevandić.

– Gospodin Šmit se lažno predstavlja, jer je u BiH ušao kao njemački diplomata, uz agremane njemačke vlade, dok su svi ostali ušli kao diplomate UN, sa njihovim dokumentima. To samo po sebi potvrđuje da je on njemački građanin koji uživa zaštitu i da se lažno predstavlja kao neko ko je ovdje od strane UN – naglašava on.

“Kolijevka demokratije” vrši pravno nasilje

Prema njegovim riječima, svi su računali na to da vlasti Republike Srpske nemaju snage da pokrenu sporove pred stranim sudovima.

Sada su svi protivnici Srpske razuvjereni, jer je Srpska, kako navodi predsjednik njenog Parlamenta, ovim promijenila politički ambijent u BiH.

– Naravno, očekujem dalje probleme, radikalizaciju situacije, pokušaje da ubrzaju suđenje Miloradu Dodiku, da bi ga što brže osudili na osnovu nelegalnog zakona koji je donio nelegalni visoki predstavnik, što je mnogo drastičnije od slučaja Drajfus. Ovo je potpuni sunovrat evropske civilizacije i potpuni sunovrat demokratskih principa. A najžalosnije što to ne radi neka zemlja “sultanskog” karaktera, nego se to radi u Evropi koja sama sebe naziva kolijevkom demokratije – kaže Stevandić.

Republiku Srpsku zastupaće italijanski advokat Anđelo Tartalja, čovjek koji se, kako Stevandić kaže, nije libio da tuži vlastitu vladu i koji je, štiteći italijanske građane pobijedio u procesima i uspio da ih obešteti.

Tartalja se u procesima u kojima je zastupao italijanske vojnike koji su na Kosovu i Metohiji otrovani osiromašenim uranijumom legitimisao kao osoba koja želi da učestvuje u procesima u kojima se štite ljudska prava, dodaje predsjednik Parlamenta Srpske.

Stevandić podsjeća da je Tartalja već pomagao Republici Srpskoj da tuži članice NATO, koji su svojevremeno bombardovali Srpsku bombama sa osiromašenim uranijumom.

Tartalja, koji se nalazi u Banjaluci, istakao je da sve što radi Kristijan Šmit, radi ilegalno i to je, kako rekao, razlog zbog koga je prihvatio slučaj.

– Predsjednik Srpske je predmet mnogih napada i to samo zato što vodi demokratsku politiku i brine o građanima svoje zemlje. Dodik je istovremeno odličan predsjednik i osoba. Moje viđenje je apsolutno objektivno i ovo je razlog zbog čega želim da ga branim – rekao je on.

Iz Republike Srpske najavljuju da će tužbe protiv Kristijana Šmita i PIK biti pokrenute zbog zloupotrebe službenog položaja i podržavanja nelegalnih akata.

Istovremeno sa najavom sudskih procesa u BiH je istraga protiv nelegalnog visokog predstavnika krenula sa mrtve tačke.

Agencija za istrage i zaštitu BiH, takozvana SIPA, dobila je naredbu Tužilaštva BiH da provjeri navode iz akta Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, koja potvrđuju da Šmit nije visoki predstavnik u BiH.

– SIPA utvrđuje ono što smo mi predali Tužilaštvu i da li tu ima elemenata krivične odgovornosti. Raduje me da Tužilaštvo preduzima mjere i radnje u vezi sa ovim pitanjem, što jasno govori i naredba SIPA da preduzme mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti dokumentacije koju je predalo Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara – rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Podsjećamo, Nešić je 16. oktobra predao Tužilaštvu BiH dokumentaciju bezbjednosnih agencija u vezi s lažnim predstavljanjem Šmita i nezakonitim unošenjem oružja u BiH.

Ostavite komentar