NAKON PADA DRONA U ZAGREBU: Hrvatska će od SAD tražiti PVO sistem “Patriot”

0
125

Delegacija Ministarstva obrane Hrvatske idući tjedan putuje u Washington. Zahtijevat će da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti jedan od najboljih protuzračnih sustava – Patriot, piše u nedjelju Jutarnji list.

Kako neslužbeno saznaje ovaj medij, sljedećeg tjedna u Washington odlazi delegacija Ministarstva obrane koja će s američkim partnerima razgovarati o mogućnosti da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protuzračni sustav, navodi dnevnik.

U četvrtak je, odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista razgovara li se sa saveznicima o pomoći u tom segmentu, ministar obrane Mario Banožić najavio razgovore o toj temi u Washingtonu sljedećeg tjedna. Prema sugovornicima Jutarnjeg lista, razgovarat će se i o sustavu Patriot.

Riječ je o sustavu koji je američka vojska nedavno instalirala u Poljskoj u sklopu obrane NATO saveza. Ti američki sustavi nalaze se u Njemačkoj, odakle ih američka vojska razmješta po Europi.

Sustav Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, označavanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete. Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila.

Ukupna masa rakete je 1000 kg, a s kontejnerom 1600 kg. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sustava za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kg, a može biti klasična ili nuklearna. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara ovisno o vrsti rakete koja se koristi. Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu.

Poljska je, primjerice, još 2015. kupila ovaj sustav koji je uključivao dvije bitnice Patriota s IBCS sustavom i raketama PAC-3 MSE. Vrijednost nabave iznosila je oko 4,57 milijardi dolara. Dvije godine kasnije i Rumunjska je kupila ovaj protuzračni sustav s 224 rakete. Ukupna vrijednost ugovora bila je 4,64 milijarde.

Američka vojska ovaj sustav dopremila je prošle godine u bazu Zemunik u sklopu vojne vježbe Astral Knight 21 Kao trajno i priuštivo rješenje za hrvatsku protuzračnu obranu srednjeg dometa mnogi stručnjaci zagovaraju nabavku norveškog sustava NASAMS. Riječ je o sustavu koji ima integrirani radar MPQ-64 Sentinel dometa 75 km i istovremeno prati 54 cilja, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

Vidović: Pisaću Stoltenbergu

Odbor za obranu sazvan je za srijedu, i to samo s jednom točkom dnevnog reda – pad bespilotne letjelice u Zagrebu koja je očigledno ispaljena u Ukrajini, ali se još ne zna tko ju je i zašto lansirao.

– Pričekat ćemo da prođe prvi dio istrage. Za sada je najkonkretnije pitanje u vezi s time kako je moguće da je dron letio sat vremena nebom zemalja članica NATO saveza, a da nitko nije upozorio na to. To je pravi problem. Da je Hrvatska imala informaciju, reagirala bi. Ovako je u sedam minuta bilo premalo vremena da se išta poduzme – kaže predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović (SDP).

Komentirao je i informaciju da Hrvatska želi nabaviti protuzračni sustav srednjeg dometa, a riječ je o zahtjevu američkoj vojsci da u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protuzračni sustav Patriot.

– Mislim da je to malo ishitrena reakcija. Onaj tko zna kako radi NATO i kako funkcionira protuzračna zaštita razumije da je posrijedi sigurnosni propust NATO-a. Ništa ne bismo riješili ni da imamo Patriot jer jednako ne bismo imali informaciju o dronu. Zar bismo ga rušili raketom iznad Zagreba i napravili još veći urnebes? – pita Vidović.

U vezi s kontradiktornim informacijama o tome je li bespilotna letjelica koja se srušila u Zagrebu imala eksploziv, predsjednik Odbora za obranu kaže da su posrijedi špekulacije, a istraga će dati pravi odgovor.

– Vidjet će se je li bilo eksploziva. No, skloniji sam vjerovati brigadiru Vojne policije nego, uz uvažavanje svačijeg posla, nekome tko radi u Upravi za materijalne resurse. Ako onaj tko vodi istragu kaže da su nađeni fragmenti koji upućuju na to da je bio eksploziv na dronu, onda mi je to vjerojatnije – kaže Vidović.

Napominje da je kao predsjednik Odbora za obranu pripremio pismo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem izražava zabrinutost zbog sigurnosnog propusta.

Na pitanje što očekuje od NATO-a nakon ovog incidenta, je li to istraga i sankcioniranje odgovornih, kazao je da o tome ne može nagađati, ali se ovaj propust sustava mora shvatiti ozbiljno i mora se otkloniti.

Vidović kaže kako ne vjeruje da bi NATO drugačije reagirao ni u slučaju da je bespilotna letjelica koja je pala na zagrebačkom Jarunu išla prema Parizu ili Bruxellesu.

(Jutarnji list)

Ostavite komentar