NAKON PODRŠKE IZRAELU: Poslaniku Bundestaga Adisu Ahmetoviću prijete pristalice Hamasa

0
102

Adis Ahmetović, poslanik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) u Bundestagu, inače iz Hanovera, porijeklom iz BiH, nedavno je izjavio da “podržava pravo Izraela na samoodbranu”.

Nakon toga, dobio je prijetnje, uključujući i one iz domovine njegovih roditelja.

Kako su posmatrači javili Tagesspiegelu, pored bivšeg kandidata CDU za kancelara Armina Lašeta, nedavno je prijetnje dobio i poslanik SPD-a u Bundestagu Adis Ahmetović.

Simpatizeri Hamasa, posebno na njegovoj Instagram stranici, pozvali su da se izvrši pritisak na 30-godišnjeg socijaldemokratu iz Donje Saksonije.

Jedan od zahtjeva je bio da Ahmetović bude „obješen“.

Drugi korisnik je objavio Ahmetovićevu kućnu adresu u Hanoveru.

Neki komentatori su se osvrnuli na bosansko porijeklo Ahmetovićevih roditelja.

Pošto je priznao pravo Izraela na samoodbranu, od Ahmetovića je zatraženo da svoje bosansko ime „Adis“ promijeni u „Peter“.

– Ovo je očigledno zasnovano na rasističkom gledištu: svako ko dolazi iz islamske zemlje mora odbiti političke standarde sekularnih zapadnih država – ili se odreći svog nasleđa – kaže Ahmetović.

– Mržnja nakon mog iskazivanja solidarnosti sa Izraelom je iritantna u svom obimu – rekao je Ahmetović u petak na pitanje Tagesspiegel-a.

Morao je privremeno da ograniči prisustvo na Instagramu. SPD nije komentarisao slučaj.

„Hamas je teroristička organizacija“, rekao je ranije Ahmetović.

„Zaštita jevrejskih života je obaveza Nemačke. Naša je demokratska odgovornost da imenujemo i jedno i drugo. Nijedna pretnja neće slomiti moj stav.”

Dodao je: „U redu je da se sjećamo civilnih žrtava na obe strane.”

Ahmetovićevi izrazi solidarnosti sa Izraelom brzo su se proširili i u BiH.

Poznati pjevač iz Sarajeva podgrijao je raspoloženje na internetu protiv njemačkog parlamentarca.

Napadnut je i bivši premijer Severne Rajne-Vestfalije Armin Lašet. Političar CDU-a je Hamasov poziv na ubijanje Jevreja na Instagramu opisao kao „nehuman”.

Ostavite komentar