NALOG STRANACA ILI LIČNA ODLUKA: Opozicija neće Izborni zakon Republike Srpske niti miting “Srpska te zove”

0
38

Opozicija u Republici Srpskoj neće podržati usvajanje izbornog zakona Republike Srpske. U situaciji kada njemački turista nameće izmjene Izbornog zakona i pokušava da otme nadležnosti Srpske, neprihvatljivo je da se neko iz reda srpskog naroda protivi usvajanju izbornog zakona Republike Srpske i najavljuje bojkot izbora koje bi provela Republička izborna komisija, ali ne i neočekivano od opozicije.

Tako su i spavači iz opozicije sve glasniji kada se spomene izborni zakon, pa da nema Milorada Dodika, ponestalo bi im tema za razgovor.

Igor Crnadak je rekao da neće podržati, kako ga on naziva, Dodikov izborni zakon te je pozvao SNSD da ga povuku iz procedure, jer smatra da sa ovakvom politikom vode Republiku Srpsku u rizik i avanturu, što može dovesti do dalje izolacije Srpske i ugrožavanja njenih nadležnosti i ustavnopravne pozicije.

Crnadak je istakao da će PDP glasati za Izvještaj o Srebrenici.

– To je naš odgovor na neviđenu glupost da se nakon svih ovih godina ponovo ova tema vraća na tijela UN. Kome god je to palo na pamet, taj nije prijatelj nijednog naroda i nijednog pojedinca koji živi u BiH – rekao je Crnadak.

On kaže da PDP neće ni na bilo koji način učestvovati u aktivnostima vezanim za miting u četvrtak.

– Za nas je to okupljanje vladajuće koalicije i njihovih pristalica, a jedini cilj je politička podrška SNSD i njihovim partnerima – istakao je Crnadak.

Ipak, Draško Stanivuković najavio je svoje prisustvo na mitingu.

“Ja dolazim prvo kao Srbin, pravoslavac, dolazim kao čovjek, dolazim i kao gradonačelnik. Pozivam se Banjalučane. Svim svojim bićem sam da odbranim nacionalne interese svog naroda, da zaštitimo imovinu Republike Srpske negledajući formalno-pravno ko kojoj poziciji pripada, ima tema u kojima to nije važno”, izjavio je Stanivuković.

Na to je Stanivuković kratko prokomentarisao “Good for him”. Toliko o jedinstvu u opoziciji.

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić izjavila kako je u više navrata ponovila da njena stranka neće podržati Izborni zakon Republike Srpske niti će učestvovati na mitingu.

“Uopšte nije izvjesno da li će taj Dodikov Izborni zakon biti primijenjen, ali mi po njemu sigurno nećemo izaći na izbore”, poručuje Trivić.

Kako kaže, stranke na vlasti na nivou BiH imale su godine i godine da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona BiH: “Nisu to uradile, pokušali su da nas zavuku u april, pa da onda kažu ‘eto nema vremena da se donosi novi Izborni zakon BiH, idemo po starom’. Praktično su SNSD i HDZ primarno dali u ruke Šmitu Izborni zakon BiH da nameće izmjene jer oni to nisu uradili kroz redovnu parlamentarnu proceduru.

Mi želimo fer i poštene izbore, a to da ih Dodik organizuje i sprovodi, a da budu fer i pošteni je kao vjerovati u Djeda Mraza. Svakako to ne možemo prihvatiti.”

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske najavljena je sutra i na njoj bi se trebalo odlučiti o posebnom Izbornom zakonu RS, prema kojem bi ovogodišnji lokalni izbori trebalo da budu održani mimo nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.

Ostavite komentar