Nametanje – politika nestanka BiH

0
53

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić istakao je da nije dobro što stranci pokušavaju opstruisati dogovor iz Laktaša, umjesto da podrže unutrašnji dijalog i traženje rješenja koja će voditi ka ispunjenju 14 prioriteta i otvaranju pregovora sa EU.

– Niko od nas koji živimo ovdje ne može bolje znati šta je dobro i održivo rješenje za ovu zemlju, normalizaciju odnosa, stabilizaciju prilika i napredak. Vrijeme je pokazalo da su sva nametnuta rješenja u prošlosti bila kamen spoticanja i problema, dok su se dobrim i održivim pokazala ona koja su postignuta unutrašnjim dogovorom. Dobronamjerne i prijateljske sugestije, prvenstveno od EU, uvijek su dobrodošle, ali je neprihvatljivo rušenje dogovora i napretka zarad tuđih interesa – rekao je Nešić, prenosi RTRS.

Ponekad se, dodaje on, stiče utisak da strani faktori u BiH ne žele normalizaciju odnosa i njen napredak.

– Cijenu plaćaju građani i naša djeca koja postaju jeftina radna snaga u svijetu. Zato se danas politički patriotizam i odgovornost pokazuju tim da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke i pokušamo napraviti društvo u kojem će svi biti zadovoljni i u kojem će svako moći reći da živi pristojno. Veoma je značajno da napravimo iskorak u ispunjavanju 14 prioriteta jer to otvara i novu ekonomsku perspektivu za zemlju. Otvaranje pregovora sa EU poboljšava stopu zaposlenosti i vodi ka vladavini prava – jednakosti pred zakonom, a to želi svako ko ovdje živi – poručio je Nešić.

Bolje je, kaže on, godinu dana razgovarati unutar BiH i postići rješenje kojim su svi zadovoljni, nego prihvatiti nametanja i miješanja spolja koja uvijek destabilizuju zemlju.

– Unutrašnji razgovori i izgradnja povjerenja nemaju alternativu. BiH je prije svega zona interesa onih koji žive u njoj. Nametanje je politika nestanka BiH a dogovor je politika izgradnje BiH. I to treba da imaju na umu i oni koji nameću, a posebno oni koji na nametanje pristaju.”

“Pozivam partnere iz ‘trojke’ da ostanu pri postignutim dogovorima. Oni treba da služe svom narodu, a ne onima koji se tim narodom služe onda kada preko njegovih leđa žele ostvariti svoje interese – istakao je Nešić.

Ostavite komentar