Nastavljena bošnjačka diplomatija samovolje

0
27

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković javno je podržao postupak ambasadora Zlatka Lagumdžije koji se, bez saglasnosti Predsjedništva, u ime BiH pridružio osudi navodnog agresorskog rata Rusije u Ukrajini. Reagovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poručujući da privatni stavovi Bošnjaka nisu nikakva obaveza.

Ambasadori BiH iz Republike Srpske kažu da Konaković nastavlja politiku bivše ministarke Bisere Turković.

Podsjećamo, Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH tražio je od Konakovića obrazloženje za Lagumdžijine postupke.

Konaković je izjednačio ministarsku sa pozicijom srpskog člana Predsjedništva. Njega je podržalo 23 poslanika u bh. parlamentu, a Željku Cvijanović više od 310.000 birača. I pored toga odbija da odgovori na pismo iz njenog kabineta u kome traže pojašnjenje postupaka Lagumdžije.

– Pisao je šef Kabineta Željke Cvijanović, na to pismo će odgovoriti moj šef kabineta kada se vrati s puta. Nije primjereno da se šef Kabineta predsjednice obraća meni. Kada se ona obrati meni, ja ću naravno odgovoriti njoj. Tu nema nikavih dilema, Lagumdžija je postupio ispravno u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i uradio ono što BiH mora da uradi, da nije kršio bi zakone ove zemlje, a taj Sporazum tretiramo kao zakon – rekao je Konaković.

Zbog rezolutnog stava Republike Srpske, BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji niti se odlukama zvaničnih organa pridružila takvoj politici EU. Iz Rusije je više puta ponovljeno da znaju da Srpska nema ništa sa sporadičnim istupima bošnjačkih zvaničnika.

Predsjednik Republike Srpske poručuje da privatni stavovi bošnjačkih kadrova ne obavezuju Srpsku.

– Pitanje odmetnute grupe ambasadora biće riješeno. Lagumdžija i njegovo imenovanje sporni su od početka, ali Republika Srpska željela je ostati dosljedna stavu da se ne upliće u imenovanja koja dolaze od strane Bošnjaka. Sada gledamo rezultate njihovih izbora. Došli smo do toga da u Turskoj bude odbijen ambasador kojeg su predložili muslimani i sve zbog pogubne politike koju vode Bošnjaci u BiH – kaže Dodik.

Lagumdžija je na kritike odgovario rekavši da je podržao sporni dokument jer spoljna politika BiH prati EU. Ispada da Lagumdžija sluša Brisel, a ne Predsjedništvo koje ga je biralo.

Srpski kadrovi u diplomatsko-konzularnim predstavništvima nisu iznenađeni što Konaković podržava Lagumdžijin postupak i to pravda instrukcijom o usklađivanju sa spoljnom politikom EU.

– Sve ono što je radila ministarka Turković, nastaviće da radi ministar Konaković, odnosno da ne sluša Predsjedništvo. Mi ambasadori koji dolazimo iz Republike Srpske znamo odlično da smo imenovani od Predsjedništva BiH. Mi nemamo nikakve instrukcije nemamo od Konakovića i da imamo ne bismo ga poslušali, jer je Predsjedništvo zaduženo za spoljnu politiku – kaže stalni predstavnik Misije BiH pri UN u Ženevi Bojan Vujić.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac navodi da je Lagumdžija bio ratni potpredsjednik Vlade tzv. RBiH i da je njegovo ponašanje kao ambasadora pri UN samo nastavak politike koja se kreira u sarajevskoj kuhinji.

– Ne znam ko i kako može usklađivati spoljnu politiku BiH, a da to nije Predsjedništvo BiH, a Predsjedništvo nije donijelo takvu odluku niti je dalo manadt Lagumdžiji da stavi paraf, potpis na spisak zemalja koje imaju takav odnos prema sukobu u Ukrajini – ističe Košarac.

Ministar spoljnih poslova BiH izazvao je negativne reakcije prozivajući Beograd zbog zabrane ulaska pojedinim licima iz BiH. Otišao je toliko daleko da je Srbiju nazvao “crnom rupom”. Istovremeno, brani ranije odluke OBA da zabrani ulazak Milošu Koviću, Goranu Petronijeviću i drugima u Republiku Srpsku, odnosno BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da se Konaković upustio u analizu koju ne treba da radi, te da je neprihvatljivo nazivanje Srbije “crnom rupom”, dok se u isto vrijeme po BiH organizuju komemoracije teroristima i zabranjuju ulasci univerzitetskim profesorima.

Ostavite komentar