NATO upozorio: Budite spremni na totalni rat protiv Rusije u narednih 20 godina

0
75

Civilno stanovništvo treba da se pripremi za totalni rat protiv Rusije u narednih 20 godina, izjavio je šef vojnog komiteta NATO Rob Bauer, prenosi Sputnjik.

– Moramo da shvatimo da se naš miran život sam po sebi ne podrazumeva. Upravo zato treba da se spremimo na sukob protiv Rusije. Moramo biti spremni na sve. Treba stvoriti sistem koji će omogućiti da se obuči više ljudi za slučaj rata, nezavisno od toga, hoće li do njega doći ili ne – ocijenio je on.

Bauer je pohvalio Švedsku za to što je tražila od građana da se spreme za rat prije zvaničnog stupanja zemlje u Sjevernoatlantski savez.

– Sve počinje odatle. Svijest o tome da se ne može sve isplanirati i da neće sve biti dobro u narednih 20 godina – naglasio je on.

Pored toga, Bauer je pozvao na modernizovanje industrije kako bi se omogućila brža proizvodnja oružja i municije.

U oktobru prošle godine, njemački ministar odbrane Boris Pistorijus takođe je pozvao na pripreme za mogući sukob u Evropi.

Kao odgovor na to, poslanik Državne dume Rusije sa Krima, Mihail Šeremjet, izjavio je da njemačke vlasti svojom agresivnom politikom same iniciraju rat u evropskim zemljama. Prema njegovim riječima, garancija mira i prosperiteta u regionu mogu biti samo prijateljski i dobrosusjedski odnosi sa Rusijom.

Moskva je više puta isticala da nije pretnja ni po jednu zemlju NATO, ali da će pratiti dejstva koja su potencijalno opasna za njene interese. Istovremeno, Rusija ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da odustane od kursa militarizacije Evrope.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je ranije da Moskva ne želi direktan vojni sukob sa Sjevernoatlantskom alijansom, ali ako neko to bude želio, Moskva će biti spremna za to.

Ostavite komentar