Nebuloze i senzacionalizam britanskog Telegrafa: Novinarka u panciru o mogućoj “invaziji Srbije na Kosovo”

0
78

U najnovijem izvještaju britanskog Telegrafa, postavlja se pitanje da li bi Kosovo moglo postati “sljedeća Ukrajina”, aludirajući na potencijalni sukob između Srbije i Kosova. Urednica vojne rubrike, Danijela Šeridan, obučena u maskirnu uniformu, sa pancirom i rukavicama, ali bez vojnog šljema, izvještava sa Leposavićkog brda, postavljajući dramatična pitanja koja su izazvala zabrinutost i kritike.

Izvještaj opisuje kako Kosovska policija započinje patrolu na granici sa Srbijom, pripremajući se za moguće sukobe, dok istovremeno citira zamjenika komandira Kosovske policije na Sjeveru Kosova, Ventona Eljšanija, koji govori o pripremama i poznavanju puteva na Sjeveru Kosova.

Ovaj pristup izvještavanja je doveden u pitanje od strane analitičara i javnosti, koji smatraju da takav senzacionalistički ton može nepotrebno širiti paniku među stanovništvom. Kritičari navode da je fokus na “strahu” kosovskog premijera i “anti albanskom” raspoloženju srpskog predsjednika, kao i na “bliskim odnosima” Aleksandra Vučića sa Putinom, možda preuveličan i da ne odražava stvarnu situaciju na terenu.

Medijski stručnjaci ističu važnost odgovornog izvještavanja, posebno u kontekstu međunarodnih odnosa i potencijalnih konflikata, te pozivaju na uravnotežen pristup koji neće doprinijeti nepotrebnom strahu i tenzijama.

Telegraf se našao na udaru zbog ovog izvještaja, sa zahtjevima da se objasni metodologija i izvori informacija koji su korišteni u stvaranju članka, kao i da se razmotri uticaj koji takvi izvještaji mogu imati na javno mišljenje i međunarodne odnose.

U toku je još jedan pristup satanizaciji Srba i raspirivanje mržnje prema Srpskom narodu te primjer kako je medijsko izvještavanje iz osvjedočene srbomrzačke Britanije, percepcija pristrasnosti i nedostatka objektivnosti.

vijesti365.com

Ostavite komentar