NEMA ODGAĐANJA: Popis stanovništva u Crnoj Gori od 1. do 15. novembra

0
244

Neće biti odlaganja popisa stanovništva u Crnoj Gori, poručio je crnogorskim suverenistima predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

„To se neće desiti i ne pravimo od toga bauk. Nismo ga imali 13 godina, a bilo je izbora, bilo je svega. Od 1. do 15. novembra je popis, i to je to”, poručio je premijer Abazović.

Ovu poruku saopštio je nakon hajke crnogorskih suverenista na nadležne u državi da odlože ovogodišnji popis stanovnika.

Dakle, nakon dve godine odlaganja, zbog korone, ali i političke krize, u Crnoj Gori će biti održan popis stanovništva. Prema konačnim rezultatima popisa iz 2011. godine, Crna Gora ima 620.000 stanovnika, a nijedna nacija nema natpolovičnu većinu. Prema tom popisu najbrojniji su bili Crnogorci sa 44,98 i Srbi (28,73), Srbi-Crnogorci (0,34) i Crnogorci-Srbi (0,3 odsto).

Najpre su glas za odlaganje popisa digli predstavnici albanskih partija, a zatim Demokratska partija socijalista (DPS) sa svojim višedecenijskim koalicionim partnerima. Predsednik Opštine Tuzi i lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj tražio je pomeranje popisa jer nije napravljen formular za prijavu na albanskom jeziku. Potom su zahtevi za odlaganje usledili i iz partija takozvanog suverenističkog bloka.

Vršilac dužnosti predsednika DPS-a Danijel Živković saopštio je da popis treba odložiti „kako bi imali stabilan politički ambijent” i dodao da je njegova partija pozvala Evropsku komisiju i Evrostat da isprate popis.

Socijaldemokrate, koalicioni partner DPS-a, ocenili su da, „s obzirom na dugotrajan proces formiranja nove vlade, tehnička vlada nema legitimitet da sprovede događaj od važnosti kao što je popis stanovništva”.

Odlaganje popisa navode kao jedino logično rešenje. Funkcioner Socijaldemokratske partije Crne Gore Mirko Stanić ističe:

„Od nadležnih tražimo odlaganje popisa za proleće, kako se od Crne Gore ne bi pravila Republika Srpska na moru, jednako zaostala, izolovana i osiromašena”, reči su funkcionera Socijaldemokratske partije Crne Gore Mirka Stanića. „Očigledno je da sadašnja nelegalna vlast uz podršku nalogodavaca iz susedne države želi što pre da organizuje ovaj proces kako bismo dobili povoljne rezultate”.

A iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG), saopštili su:

„Sinhronizovana akcija DPS-a, njihovih političkih satelita, raznih parapolitičkih organizacija na njihovom platnom spisku, kao i bivših režimskih medija, koji u transu ponavljaju mantru o odlaganju popisa, pokazatelj je činjenice da ostaci tog korumpiranog sistema na svaki način žele da zaustave da istina o Crnoj Gori izađe na videlo. Skrivajući se iza floskula o ’nepripremljenosti i haotičnom političkom momentu’, kao i iza notornih laži o ’nasilnoj promeni demografske slike Crne Gore’, oni zapravo žele da prikriju ono što je najbitnije.” ZBCG konstatuje da će popisom dokazati da „Crna Gora ima manje državljana koji žive u Crnoj Gori, nego što ih je upisano u biračkom spisku”.

„Samo taj podatak biće dovoljan da zauvek u paramparčad rasturi priču bivšeg režima o nekakvoj stabilnosti i funkcionalnosti sistema dok su oni vodili Crnu Goru. Potvrdiće se ono o čemu je koalicija ZBCG, kao i nekadašnji Demokratski front (DF), bezbroj puta govorio – da je postojala sistematska politička krađa i prekrajanje izborne volje građana Crne Gore. Ovaj podatak biće posebno bitan zbog toga što je birački spisak i dalje pod kontrolom DPS-a, upravo zbog toga što se nakon veličanstvene pobede 30. avgusta 2020. godine nije dozvolilo tadašnjem DF-u, a sadašnjoj koaliciji ZBCG, da uđe u vladu i na taj način se pozabavi i tim problemom.”

„Sada kada je Monstat profesionalizovan i kada svi imaju kontrolu nad popisom, konačno će se potvrditi 30 godina nepočinstava i manipulacije građanima Crne Gore. Crna Gora ovo zna i nikakvog odlaganja popisa neće biti. Vreme je da se konačno dobije prava slika o stanju u državi.”

(politika.rs)

Ostavite komentar