NEMA PROSTORA ZA OPTIMIZAM: Opstrukcije iz FBiH udaljavaju BiH od EU

0
54

U Briselu bi danas trebalo da bude održan drugi Politički forum pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija. Forumu bi trebalo da prisustvuje delegacije iz BiH, a dolazak u Brisel je nedavno potvrdio i predsjednik Republike Srpske.

Tom prilikom Dodik je naglasio da neće propustiti priliku da u ime Republike Srpske kaže ono što misli da treba.

Kako su pojasnili iz Delegacije EU na prvom Političkom forumu na visokom nivou održanom u maju ove godine, politički i institucionalni lideri u BiH su se obavezali da će sprovesti određen broj ključnih aktivnosti kako bi se krenulo naprijed na putu evropskih integracija.

Fokus razgovora je bio na što skorijem ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora, a učesnici su se složili da se okupe na novom forumu za šest mjeseci.

U međuvremenu, Evropska komisija usvojila je paket proširenja i odlučila da „uslovno“ preporuči pregovore BiH sa Evropskom unijom (EU), ali datum početka pregovora još nije određen, niti se očekuje da to bude uskoro. Razloge tome, možda, treba tražiti i u  različitom pristupu reformskim procesima unutar BiH.

Pod pretpostavkom da je takva odluka tek dio taktike održavanja bar minimun interesovanja građana BiH za EU, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je da  će se u Briselu vidjeti i koliko je Evropa ozbiljna prema nama.

„Republika Srpska je ozbiljan i konstruktivan partner koji aktivno doprinosi ubrzanju evropskog puta BiH i to se vidi u svemu što je do sada urađeno na tom putu. Ako se odstupi od ranijih najava, a vidimo da bi se to moglo desiti, to onda znači da nisu dovoljno iskreni prema BiH“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ponovio da je teško biti optimista, naročito ako se vidi koliko neke od članica koje se protive otvaranju pristupnih pregovora ne razumiju prilike i odnose u BiH.

Ističe da će Srpska i dalje ostati na svojim prvobitnim pozicijama.

„BiH može ući u EU samo bez stranog faktora. To znači da nema ni visokog predstavnika, ni pravog ni lažnog, a ni stranih sudija. Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu govoriti da je Srpska ta koja koči procese. To rade stranci i to je već jasno „, naglasio je Dodik.

Sav trud pada u vodu, jer zbog opstrukcija uglavnom nosilaca vlasti iz reda bošnjačkog naroda, BiH ne samo da nije ispunila dodatne uslove, nego se i izvjesno vrijeme stagnira i sa ispunjavanjem osnovnih 14 uslova Evropska komisija (EK) za otvaranje pregovora sa EU za pristupanje BiH.

Deklarativno obećanja ne manjka, ali praktično predstavnici „trojke“ još uvijek nisu spremni na kompromis koji bi podrazumijevao rješavanje pitanja Ustavnog suda BiH, kao zahtjeva SNSD, niti Izbornog zakona, kao zahtjeva HDZ BiH.

S druge strane, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta pokazao je spremnost na dogovor koji bi BiH približio EU. Međutim, partnera za pregovor ipak nema.

“Na dnevni red može da se stavi svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH, ali prvo treba da se rješavaju pitanja Ustavnog suda BiH, OHR-a i Izbornog zakona”, ističe Dodik i dodaje da se u Sarajevu spekuliše da bi Kristijan Šmit mogao da nametne zakon o izbornom procesu, što je apsolutno neprihvatljivo.

“Ovakve postupke smatramo svakim korakom bliže mirnom razlazu u BiH”, rekao je Dodik.

On je naveo da će u Briselu zatražiti da se dosljedno u paketu sprovedu i realizuju svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije, ali da će reći i da BiH treba da bude suverena zemlja, a ne kolonija, jer je to neophodno da bi napredovala na evropskom putu.

A kada smo kod ispunjavanja svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH, od posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lejen BiH 1. novembra nije usvojen niti jedan „evropski zakon“.

Iako je Von der Lejen tada jasno potcrtala Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa, niti jedan od njih kao ni neki drugi o kojima se razgovara nisu se našli na sjednicama Savjeta ministara BiH. Na čekanju su i Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, sporazum sa FRONTEX-om…

U međuvremenu nije bilo ni sastanka koalicije na nivou BiH, a nakon posjete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je da Borjana Krišto više nema podršku ove stranke jer na sastanku nije bilo kadrova iz Republike Srpske

Holandija protiv otvaranja pregovora s BiH

Tezu da je otvaranje pregovora sa BiH upitna i po svemu sudeći daleka budućnost dodatno podgrijava otvoreno protivljenje takvoj mogućnosti  nekih njenih članica.

Prema pisanju medija, holandska Vlada nedavno je objavila “Pismo Parlamentu” koje se odnosi na proširenje Evropske unije, sa posebnim naglaskom na Zapadnom Balkanu.

U pismu se, između ostalog, navodi kako je ta zemlja trenutno protiv otvaranja pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Navodi se kako će otvaranje pregovora podržati nakon što BiH “postigne potreban stepen usklađenosti s evropskim kriterijima za članstvo”.

Vlada Holandije smatra kako je postignut samo ograničen napredak u većini od 14 prioriteta i nazadovanje u oblasti slobode izražavanja.

Nezvanično su i Njemačka i Francuska protiv.

Ostavite komentar