NEPOPULARNA: Odlazak Liz Tras sa funkcije premijera želi 90 odsto Britanaca

0
164

Britanska premijerka Liz Tras izvinila se u ponedeljak naciji zbog ekonomskog haosa, prouzrokovanog mini-budžetom sada već bivšeg ministra finansija Kvazija Kvartenga. Ipak, devedeset odsto građana traži njenu ostavku.

Nedelje ekonomskog haosa. Sunovrat funte. Obustavljanje investicija. Vrtoglavi skok kamatnih stopa. Novi ministar finansija i ekonomski zaokret za 180 stepeni.

Jedino što premijerka poručuje je: “Priznajem da smo napravili greške. Žao mi je”.

Ovaj intervju je i jedino pojavljivanje britanske premijerke Liz Tras u javnosti pred redovna pitanja poslanika u sredu.

Dizgine je prilično čvrsto u međuvremenu preuzeo novi ministar finansija.

Na sednici vlade u utorak Džeremi Hant je ministrima poručio da je došlo vreme da stegnu kaiš kako bi se popunila rupa u budžetu od 45 milijardi funti.

To ljuti ministra odbrane Bena Valasa, koji trebuje velika sredstva za obećanu pomoć Ukrajini.

“Kriza, izazvana pre par nedelja budžetom Kvazija Kvartenga se konačno privodi kraju time što je novi ministar uskočio i praktično sve poništio. No, šteta naneta Konzervativnoj stranci, a naročito Liz Tras je ogromna”, smatra profesor Toni Travers sa Londonske škole ekonomije.

Samo jedan od deset Britanaca želi da premijerka ostane na vlasti.

Advokat Patrik Keron-Dilion pita se kakva je svrha Konzervativne stranke u ovom trenutku?

“To je normalno partija ekonomske stabilnosti. Sada je izgubila svaki kredibilitet. Mislim da će Liz Tras otići do kraja nedelje”, ocenjuje advokat.

Sa tom ocenom slaže se i konsultant Oven Ederšo i dodaje da je odlazak premijerke pitanje dana.

“Ceo svet nam se smeje”, ističe Ederšo.

Tri petine konzervativaca žele novog premijera – ili možda novog starog premijera.

Povratak Borisa Džonsona podržava većina članstva, dok građani ne žele ni Trasovu, ni Džonsona, ni Rišija Sunaka u ulici Dauning broj 10.

(RTS)

Ostavite komentar