Neprimjereno ponašanje sudije: Strika nedopustivim komentarima banalizovao zdravstveno stanje Lukića (VIDEO)

0
109

Sudija Suda BiH, Mirsad Strika, uputio je niz komentara koji su banalizovali medicinske nalaze Miloša Lukića i omalovažavali ozbiljnost njegovog zdravstvenog stanja. Ovakvo ponašanje sudije je ne samo neprofesionalno, već i nedopustivo u pravosudnom sistemu.

Kao sudija, Strika je dužan da postupa objektivno i pravedno, bez obzira na lične stavove ili predrasude. U ovom slučaju, njegovi komentari o visokom krvnom pritisku Lukića su nedopustivi.

Uzimanje medicinskih nalaza zdravstvenog stanja olako i njihovo predstavljanje kao nečega što je normalno za sve osobe u poznim godinama, pokazuje nedostatak stručnosti i empatije.

Osim toga, Strika je dodatno pogoršao situaciju svojim komentarom o nedostatku ozbiljnosti visokog krvnog pritiska. Visok krvni pritisak može biti veoma ozbiljno stanje koje zahtjeva adekvatno medicinsko praćenje i liječenje.

Banalizacija ovakvog zdravstvenog problema može stvoriti opasne posljedice po zdravlje Lukića ali i stvoriti nepovjerenje u pravosudni sistem.

Osim medicinskih nalaza, Strika je takođe komentarisao Miloša Lukića, koji je bio hospitalizovan i nije se mogao pojaviti na ročištu. Trebalo bi da Sud bude svjestan da su zdravstvena stanja i hitne situacije nešto što se dešava i da to može uticati na prisustvo optuženog na sudu.

Umjesto da pokaže razumijevanje i pruži podršku u ovom slučaju, nepravedno optuženom Milošu Lukiću, Strika je iznio krajnje neprimjerene komentare koji samo doprinose negativnoj percepciji pravde.

Kao nosilac pravde, sudija treba biti primjer profesionalnosti, objektivnosti i pravednosti. Ovakvi komentari sudije Strike, pokazuju nedostatak tih vrijednosti. Njegovo ponašanje može dovesti do gubitka povjerenja u pravosudni sistem, kako od strane optuženih, tako i od strane javnosti.

Svaki sudija bi trebalo da pruži podršku optuženima i postupa objektivno i pravedno, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje. Ovakvo ponašanje samo narušava povjerenje u pravosudni sistem i šteti integritetu sudstva.

Ostavite komentar