Nešić: Očekujem da Tužilaštvo sprovede istragu protiv Šmita

0
75

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da na osnovu svih dobijenih informacija i izjava očekuje da Tužilaštvo BiH sprovede istragu protiv nelegalnog Kristijana Šmita.

“Na osnovu svega što smo dostavili Tužilaštvu, na osnovu moje i današnje izjave direktora Službe za poslove sa strancima BiH Žarka Lakete, očekujem da Tužilaštvo provede istragu protiv Šmita, te utvrdi i javnost obavijesti o rezultatima navedene istrage”, naveo je Nešić.

On je istakao da očekuje istu reakciju i drugih bezbjednosnih i sličnih agencija koje imaju vezu sa boravkom Šmita unutar BiH.

“Prije nekog vremena sam rekao da ću tražiti od Službe za poslove sa strancima da se izjasni da li je Šmit visoki predstavnik. Drago mi je da je direktor Službe za poslove sa strancima danas rekao da Šmit nije visoki predstavnik”, rekao je Nešić za RTRS.

On je naglasio da očekuje da i mnogi drugi koji se nalaze na funkcijama u BiH ustanu u odbranu ustavnopravnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Treba da jasno i glasno poručimo da nismo kolonija, da u ovoj zemlji zakone donose izabrani predstavnici, a ne nelegitimni stranci. Ako gospodin Šmit nije bezbjedan u svojoj zemlji, ima puno pravo da zatraži azil, a ja vjerujem da će mu naše bezbjednosne službe to odobriti ako ne predstavlja opasnost po bezbjednost ove zemlje”, rekao je Nešić.

On je zaključio da svi odlučno treba da brane ustavni i dejtonski poredak u kome su jasno naznačene nadležnosti entiteta i državne zajednice.

Nešić je 16. oktobra predao Tužilaštvu BiH dokumentaciju bezbjednosnih agencija u vezi sa lažnim predstavljanjem Šmita i nezakonitim unošenjem oružja u BiH.

Ostavite komentar