Nešić: Sporazum sa Fronteksom – važan korak u približavanju EU

0
64

BiH je jedina zemlja u regionu koja nema sklopljen sporazum sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu /Fronteks/, što je jedan od ključnih preduslova za otvaranje pristupnih pregovora sa EU i zato je vrlo važno da ga BiH što prije postigne, rekao je u intervjuu Srni ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Nešić je rekao da bi ugovor sa Fronteksom za BiH bio izuzetno važan korak i za uspostavljanje saradnje sa evropskim bezbjednosnim agencijama.

– BiH nema sporazum sa Fronteksom, pa samim tim i nije dio zajedničke evropske bezbjednosti. Vrlo je važno da što prije dođemo do ovog sporazuma koji će pomoći u efikasnijoj kontroli naše granice, prvenstveno u borbi protiv ilegalnih migracija, ali i borbi protiv svih drugih vrsta organizovanog i prekograničnog kriminala – rekao je Nešić.

On je dodao da je efikasna saradnja bezbjednosnih agancija u BiH ključna za borbu protiv svih vidova kriminala.

– BiH jeste složena država, sa brojnim policijskim agencijama, ali se može postići visok strepen saradnje, ukoliko se uspostave profesionalni i korektni odnosi uz puno uvažavanje i poštovanje nadležnosti različitih nivoa vlasti – rekao je on.

Nešić je istakao da je uspostavljanje saradnje sa Evropolom primjer da takva saradnja može biti efikasna i u interesu svih agencija, a posebno u interesu građana i povećenja nihove bezbjednosti i zaštite imovine.

– Ta saradnja uvijek može da bude i bolja i vjerujem da ćemo to potvrditi već na sljedećem važnom cilju, a to je potpisivanje sporazuma sa Fronteksom – rekao je Nešić.

NEMA NEDODIRLjIVIH U BORBI PROTIV KRIMINALA

Govoreći o značaj usvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Nešić je istakao da je usvajanje ovog zakona, osim poboljšanja kapaciteta za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, i uslov da se BiH ne nađe na sivoj listi Manivala.

– To bi značajno otežalo rad svih kompanija koje rade s inostranstvom, odnosno firme koje izvoze robu jer bi otežano naplaćivale zarađeni novac – pojasnio je Nešić.

On je dodao da u februaru očekuje posjetu stručnog tima Manivala koji će napraviti procjenu usklađenosti finansijskih propisa.

– Vjerujemo da će zahvaljujući i ovom usvojenom zakonskom propisu taj izvještaj biti pozitivan – rekao je Nešić.

On je naveo da je u vrhu prioriteta Ministarstva bezbjednosti i policijskih agencija u okviru Ministarstva borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalne trgovine drogama

– Želim poslati jasnu poruku da neće biti nedodirljivih. Svi koji su se ogriješili o zakon, ne mogu biti zaštićeni bez obzira na kojoj se funkciji nalazili – rekao je Nešić.

On je naveo da se u ovom segmentu radi u tri pravca – poboljšanju zakonskog okvira, jačanju odnosa na regionalnom nivou i uspostavljanju saradnje sa evropskim bezbjednosnim agencijama, te pojačanju aktivnosti policijskih agancija u otkrivanju kriminalnih djela i osoba.

– Rezultati u nekim oblastima su već vidljivi. U prošloj godini Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ samo u dvije akcije otkrila je 269 kilograma kokaina što je rekordna pljenidba ove vrste droge. Sa partnerskim agencijama ćemo nastaviti zajedničku borbu protiv trgovine narkoticima – podsjetio je Nešić.

Ministar bezbjednosti je rekao da je na sastanku sa rukovodstvom Interpola dogovorena dodatna obuka i opremanje policijskih agencija u BiH.

– Dobili smo obećanje da ćemo zajedno stati u kraj trgovini narkoticima na takozvanoj “balkanskoj ruti” – rekao je Nešić.

MIGRANTSKI TOKOVI POD KONTROLOM

Nešić je, govoreći o kretanju migranata, rekao da u četiri prihvatna centra u BiH trenutno boravo oko 3.300 migranata, te da je to povećanje u odnosu na prosječan broj migranata tokom prošle godine.

– Tokom zimskog perioda migranti se duže zadržavaju u centrima zbog otežanih uslova za nastavak putovanja, ali i dalje raspolažemo sa dovoljno kapaciteta u centrima za smještaj migranata – rekao je Nešić.

On je dodao da posljednjih godina u BiH nema migrantske krize i da se efikasno uporavlja migrantskim tokovima koji prelaze preko teritorije BiH.

– U ovom segmentu uspostavljena je dobra saradnja i koordinacija domaćih policijskih i drugih nadležnih institucija, kao i međunarodnih organizacija – rekao je Nešić.

POBOLjŠANjE POLOŽAЈA POLICIЈSKIH SLUŽBENIKA

Nešić je poručio da konstantan rast životnih troškova iziskuje poboljšanje uslova rada policajaca, posebno onih sa najnižim primanjima koji rade na terenu, te da će u narednom periodu fokus rada biti i na tome.

– Napravili smo određene pomake u poboljšanju plata i nabavke opreme za rad policijskih službenika, ali sigurno je da postoji potreba za dalje poboljšanje. Tu sam podržao njihove zahtjeve koji se odnose na promjene načina obračuna dnevnica, prekovremenog rada – podsjetio je Nešić.

Ostavite komentar