Nešić: Srpska će se znati pozicionirati ako u FBiH ne žele evropski put

0
37

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je danas da će se Republika Srpska znati pocizionirati ukoliko se ispostavi da politički faktori u Federaciji BiH ne žele BiH u EU.

“Mi nećemo biti taoci takvih politika jer je našem narodu mjesto u Evropi”, istakao je Nešić.

Nakon izjave Denisa Zvizdića iz stranke Naroda i pravde da odbija zamjenu stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, Nešić je rekao da je Zvizdić otišao iz SDA, ali SDA nije iz njega, te da se iskreno nada da ne govori u ime “trojke”.

“To u prevodu znači da BiH neće nikada postati članica EU i da BiH ostaje bez jedinog kohezionog faktora. Zvizdić, siguran sam, zna za stav Evropske komisije da članstva u EU nema sa stranim sudijama u Ustavnom sudu i OHR-om, a vjerujem da je pročitao i mišljenje Venecijanske komisije koja jasno navodi da je uloga OHR-a prevaziđena i da je neophodno zamijeniti strane sudije”, kaže Nešić.

Prema njegovim riječima, ako je “trojka” odlučila da skrene s evropskog puta i ne želi BiH u EU, korektno je da su to rekli jer onda nema razloga da se ispunjavaju ostali evropski prioriteti pošto cilj BiH nije EU, saopšteno je iz DNS-a.

“Samo onda to treba otvoreno da kažu i svojim građanima i da iznesu argumentaciju zašto BiH ne želi u EU”, rekao je Nešić.

On se nada da i u Federaciji BiH postoje proevropske političke snage, koje ne žele getoizaciju, te da će politika rušenja puta ka EU biti sankcionisana od birača u tom entitetu.

Nešić je istakao da zaključci Narodne skupštine nisu i ne mogu biti teret, već da su oni artikulacija političke volje apsolutne većine građana i za njihove predstavnike obaveza.

“Jedini teret koji postoji jeste onaj koji nosi Zvizdić koji ne želi da prihvati 14 prioriteta EU i prema njima se odnosi kao prema švedskom stolu”, zaključio je Nešić.

Ostavite komentar