Nezavisnost Srpske

0
164

Protektorat u kojem živimo, a koji se naziva BiH, jeste u stvari komunistička izmišljotina. Takve granice možemo da zahvalimo i nekim Srbima, koji su se zalagali za republiku „i Srba i Hrvata i Muslimana“. Prije svih Rodoljubu Čolakoviću (pogledati izvještaje AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a). Nova realnost je nastala tik pred građanski rat u zemlji koja je poslužila svojoj svrsi-konekciji izmedju dva bloka, pa čak (ima i takvih mišljenja) za rušenje onog istočnog. Ta nova realnost je Republika Srpska i ona živi već punu 31 godinu. To je duže nego prva Jugoslavija. I sve više je samostalna i sve više je izguruju iz ovog protektorata.

Ali kako do nezavisnosti? Ne vjerujem da je sadašnje rukovodstvo spremno za bilo kakav avanturizam. Svijet još nije posložen onako kako bi odgovaralo nama koji želimo samostalnu srpsku državu na ovom prostoru. A svijet se ubrzano mijenja. Politički zaštitnici Bošnjaka, lobisti i duboka država su još uvijek moćni i nije vrijeme da se bilo ko igra sa sudbinom Republike Srpske. S druge strane, tjeraju nas do zida i uzimaju sve što mogu od naših mogućnosti, naših nadležnosti, emocija ili bilo čega što nas čini narodom. Žele „bosansku“ naciju, „bosanski“ jezik, „bosansku“crkvu …žele dušu.

Kako do nezavisnosti? Rekao bih da su dva puta. Prvi je strpljenjem, čekanjem boljih političkih slaganja u svijetu i jačim lobiranjem. Ovo bi dovelo do toga da će postati sasvim normalno da izgovorimo te riječi o mogućnostima samoopredjeljenja i izglasamo referendum. Pozvaćemo se na Povelju UN-a o samoopredjeljenju naroda. Pozvaćemo se na praksu ostalih naroda bivše Jugoslavije. Pozvaćemo se na praksu i rješenja drugih u svijetu i ostaviti gradjanima Republike Srpske da odluče. Svima koji tu žive ponudićemo sva prava i sve zaštiti od bilo kakvih nevolja. Bez mržnje, bez neprijateljstava i u miru.

Drugi put za ovo je nastavak sage o Kristijanu Šmitu i Majklu Marfiju. Svaka sudska presuda koja bi odstupala od oslobađajuće bi značila jasno izglasavanje Rezolucije o samostalnosti u Parlamentu Republike Srpske. Svaka odluka o oduzimanju raspolaganja imovinom bi dovela do istog ishoda.

Došlo je vrijeme da se stvari u ovakvom protektoratu poslože i stave na sto, otvoreno. Onako kako to sada predsjednik Srpske i radi. Da li neko misli da on radi nešto što je skriveno? Ne. Sve je jasno. Imate ova dva puta. Treći je preslagivanja politike i to je jedini put da BiH opstane. Ako sarajevska politika nastavi sa planom i djelima Alije Izetbegovića (pogledati Islamsku deklaraciju), onda je jasan put Republike Srpske. Svijet će da dobije novu državu na Balkanu. Ovaj put novu srpsku državu.

Ostavite komentar