Njemačka policija upala u islamističke centre u akciji protiv terorizma

0
124

Njemačka policija provela je danas veliku raciju u sedam regija usmjerenu na “opasne islamiste”.

Više od 500 policajaca i istražitelja državne bezbjednosti izvršilo je raciju u 58 zgrada širom Njemačke u četvrtak u 6 sati ujutru. Kako je saopštila policija, pretresaju prostorije islamističkih udruženja, organizacija, udruženja…

Zbog istrage u skladu sa zakonom o udruženjima, neophodno je obezbijediti dokaze za prekršioce i oduzeti imovinu udruženjima. Najveća akcija je bila u Hamburgu, gdje je preko 200 policajaca pretražilo ukupno 32 objekta. Tu su i ‘Islamski centar Hamburg e.V.’ (IZH), udruženje ‘Islamska akademija Njemačke e.V.’ (IAD) i ‘Udruženje pristalica Iransko-islamske džamije u Hamburgu e.V.’, piše Feniks Magazin.

Pored Hamburga i Berlina, islamistički prostori se pretražuju u Donjoj Saksoniji i Bavarskoj, Hesenu, Severnoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Virtembergu. Policija je upala i u udruženje “Salman Farsi Moskue e.V.” u Langenhagenu, Donja Saksonija, udruženje ‘Islamische Vereinigung Baiern e.V.’ (IVB) u Minhenu i udruženje ‘Islamsko udruženje šiitskih zajednica u Njemačkoj e.V. (IGS)’ u Berlinu. U prestonici se pretresa ukupno pet nekretnina.

Pristup Islamskom kulturnom centru Nojkeln u ulici Harzer u početku je bio odložen zbog metalne kapije. Policija je ugasila uličnu rasvjetu ispred kuće kako bi neprimećeno prišla. Prema riječima zvaničnika Državne bezbjednosti, ne postoji posebna zabrana rada klubova i udruženja vezanih za raciju. Mjere služe da se potkrepe sumnje protiv udruženja i njegovih podorganizacija, kao i da se rasvjetli opšta struktura udruženja.

Povod za raciju je “Islamski centar Hamburg”, koji se sumnjiči da djeluje protiv ustavnog poretka i ideje međunarodnog razumijevanja. Zato je predviđena zabrana klubova koje finansira Iran. Iz Irana se finansira i teroristička organizacija Hamas, prenose njemački mediji.

‘Islamisches Zentrum Hamburg e.V. (IZH) je osnovano 1962. godine i, uz ambasadu Irana, najvažnije je predstavništvo Islamske Republike Iran u Njemačkoj.

Aktivnosti IZH, koji je pokrovitelj ‘Imam-Ali-Moschee’ sa sjedištem u Hamburgu, imaju za cilj širenje islamskog učenja sa šiitsko-iranskim uticajima u Njemačkoj i Evropi. U tu svrhu IZH organizuje, između ostalog, redovne molitve i predavanja, vjerske proslave i jezičke i druge kurseve.

Ministar unutarašnjih poslova Nensi Feser (SPD) rekla je da je Islamski centar Hamburg već duže vrijeme pod nadzorom Federalne kancelarije za zaštitu ustava te da je klasifikovan kao islamistička organizacija.

“Imamo islamističku scenu na meti”, rekla je Feser.

“Posebno sada, u vrijeme u kojem se mnogi Židovi osjećaju posebno ugroženima, vrijedi sljedeće: uopšteno ne tolerišemo islamističku propagandu ili antisemitsko i antiizraelsko huškanje’, dodala je ona.

Ostavite komentar