Nobilo: Proces protiv Dodika razobličiće nedemokratsko stanje u BiH

0
85

Pravni savjetnik odbrane predsjednika Republike Srpske Anto Nobilo rekao je za RTRS da je u ovom trenutku završio analizu cijelog slučaja protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i da je dao svoje preporuke u kom pravcu bi trebalo da ide odbrana, ne otkrivajući detalje.

Nobilo je naglasio da “u BiH sada imamo jedno privremeno stanje, stvoreno Dejtonskim mirovnim sporazumom, u kome se ne samo održao visoki predstavnik, već su mu godinama širena ovlašćenja”.

– Imamo situaciju jedinstvenu u Evropi da jedna osoba koja nije izabrana donosi zakone i da je ravnopravna ili čak nadređena predstavnicima naroda i parlamentima u BiH. Јa ne znam ni za jedan takav slučaj, to jednostavno nije demokratski, a održavanje ovakve situacije ne doprinosi suverenosti BiH i predstavlja prepreku za ulazak BiH u Evropsku uniju – rekao je Nobilo.

Na ovim prostorima, istakao je Nobilo, posljednji koji je donosio takve zakone bio je Aleksandar Karađorđević i ta vladavina nije dobro završila niti za njega, niti za narode koje je vodio.

– U svakom slučaju, mislim da će ovaj postupak pored klasične odbrane predsjednika Republike Srpske razobličiti jedno stanje koje nije održivo i demokratsko i suprotno je svim principima vladavine prava u Evropi – naglasio je Nobilo i zaključio da je visoki predstavnik sa ovlaštenjima koje je sam sebi dao, faktički postao prepreka demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Ostavite komentar