Nove prijetnje Amerike: Saliven priziva dodatne sankcije za zvaničnike Srpske

0
38

Nove prijetnje Sjedinjenih Država Republici Srpskoj. Ovaj put od DŽejka Salivena, savjetnika za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika, koji priziva sankcije za zvaničnike Srpske, prije svih za predsjednika Milorada Dodika.

I ne samo to, otvoreno kaže da je cilj BiH integrisati u NATO. Kao i ostali američki zvaničnici, ni on se ne obazire na građane Srpske, kojima se kao zaposlenima u kompanijama, koje su pod sankcijama, ugrožavaju osnovna ljudska prava.

Taman kada pomislite da se u pokušajima urušavanja Republike Srpske i širenju dezinformacija ne može dalje, političko Sarajevo i pojedini mediji dokažu suprotno.

Na jednom sarajevskom portalu objavljeno je da se iz vlasništva sankcionisane kompanije Prointer povukao Dejan Ilić i nestao. Zašto je to i više od laži pojašnjavaju iz kompanije Infiniti grupa.

– Nije tačno da se, kako ste naveli u tekstu, prividno iz vlasništva Prointera Banjaluka povlači i Dejan Ilić. Dejan Ilić, nekadašnji suvlasnik kompanije preminuo je 23 . februara ove godine , nakon borbe sa teškom bolešću, a njegovoj supruzi i kćerki pripao je vlasnički udio nakon ostavinskog postupka – istakli su iz Infinitija.

Da li je komentar potreban? Cilj opravdava sredstva moto je američke administracije. Pa tako, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Amerike DŽejk Saliven, da li loše informisan o situaciji u BiH ili dobro brifovan objavljuje da nastavljaju sa sankcijama.

– Nastavićemo odgovarati na secesionističke akcije i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući korištenje dodatnih sankcija. Pozivam i Kristijana Šmita da koristi Bonska ovlaštenja kako bi “odbranio Dejton. Cilj je postizanje demokratske i prosperitetne BiH integrisane u evroatlantsku zajednicu – rekao je Saliven.

– Ko je Kristijan Šmit da koristi bonska ovlašćenja, da li se Republika Srpska nešto pita kada je riječ o evroatlanskim integracijama BiH? Na ova pitanja Saliven ne odgovara, a poziva se na Dejton kojeg svojim izjavama sam ne poštuje. Na američkom dnevnom redu je pokušaj disciplinovanja Republike Srpske, kaže potprerdsjednik Vlade Alen Šeranić.

– Banalne i sulude sankcije predstavljaju prijetnje i disciplinu mini Ustava i Dejtona. Ako nećemo u ovoj zemlji funkcionisati po Ustavu po čemui ćemo funkcionisati – rekao je Šeranić.

Šeranić kaže da nije izuzet od činjenice da je upitno zdravstveno osiguranje za 800 radnika zaposlenih u firmama pod američkim sankcijama. To nije ugrozilo samo toliki broj radnika već i članove njihovih porodica koji su osigurani preko njih, pa je riječ o nekoliko hiljada ljudi.

– Na ovaj način mi ćemo ostati bez određenog iznosa to su milionski iznosi. Doći će u pitanje likvidnost, nećemo moći da plaćamo obaveze prema zdravstvenom sistemu – naveo je direktor FZO Srpske Dejan Kusturić.

Dakle, da li neko još nije shvatio šta je cilj sankcija? Politički, ali i ekonomski onesposobiti Srpsku, a veliki broj njenih građana ostaviti bez osnovnih ljudskih prava.

 

Ostavite komentar