Nuždić: Novi talas antisemitizma u dijelovima BiH

0
52

Napad Hamasa na Izrael pokrenuo je novi talas antisemitizma u dijelovima BiH, rekao je v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.

– Istorija se ciklično ponavlja i to vidimo i na ovom primjeru. Antisemitizam nije ništa novo u društvu u BiH, samo je u nekim vremenima bio potisnut i stvaranje novih političkih prilika bivao aktiviran. Najveći opseg imao je za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je jevrejska zajednica u BiH dovedena do istrebljenja. Ona je istrebljena, kako od strane ustaša iz NDZ, tako i od njihovih satelita pomagača, muslimana koji su djelovali u SS Handžar diviziji. Dolaskom komunizma antisemitski pokreti su skrajnuti, ali se početkom 90-ih godina antisemitizam povampiruje – rekao je Nuždić za RTRS.

Dodao je da se oživljavanje antisemitizma tokom rata u BiH desilo nakon što je u zemlju ušao znatan broj islamskih fundamentalista i nakon što je zaživio radikalni islam.

Nuždić je istakao da ni jedan narod u BiH, kao postkonfliktnom društvu, ne bi trebalo da zauzima stranu u sukobu Izraela i Hamasa.

Podsjećamo, u osvrtu Republičkog centra za istraživanje rata na krizu u Gazi i ponovnu pojavu antisemitizma u BiH, navedeno je da sarajevske političke institucije i mediji tradicionalno pokušavaju da prikriju latentnu poruku antisemitizma koji je istorijski prisutan u muslimanskom društvu u BiH.

Ostavite komentar