“O imovini Srpske ne može se razgovarati”

0
123

O imovini Republike Srpske ne može se razgovarati, jer imovina Srpske je dejtonska kategorija, pripada narodu Republike Srpske i tako će i ostati, poručeno je na naučnoj tribini “Napadi na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Republike Srpske ” koja se održava u Banjaluci.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da je posljednji trenutak kada ovdašnji Srbi i njihove elite treba da odluče da li je Dejtonski sporazum relevantan za BiH, koja može da funkcioniše samo u okviru navedenog kompromisa.

– Bilo kakvo mijenjanje tog kompromisa mora da se napravi u dogovoru sa svim stranama u BiH i ovo je trenutak da vidimo da li Dejton postoji ili ne – rekao je Budimir na naučnoj tribini “Napadi na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Republike Srpske – politički i pravni aspekti” na Akademiji nauka i umjetnosti Srpske.

On je naveo da je pitanje Dejtonskog sporazuma danas suštinski otvoreno s obzirom na to da je taj međunarodni ugovor toliko puta prepakivan i mijenjan.

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić naveo je da misli da je na djelu jedna vrsta destrukcije Dejtonskog sporazuma.

– Ono što je u njemu najvažnije je postojanje dve federalne jedinice Republika Srpska i FBiH koje su formirale ovakvu BiH i uz to tri konstitutivna naroda sa odgovarajućom ulogom drugih građana koji ne pripadaju konstitutivnim narodima – naveo je Lukić.

Kaže da je to osnova na kojoj BiH može dugoročno da počiva.

– Neka druga osnova koja bi ovo eliminisala, koja bi eliminisala načela konstitutivnosti kako su ona zasnovana Ustavom i kasnijom praksom i koja bi eliminisala entitete, dovela bi do potpune destabilizacije i nestanka BiH – kaže Lukić.

Ističe da je uvjeren da ni Srbi ni Hrvati ne žele da se utope u unitarnu BiH, niti žele da demontiraju ili rastvore svoje vjekovne nacionalne identitete, koje suprotno tome žele da sačuvaju.

– Destrukcija Dejtonskog sporazuma se do sada ogledala u više ravni, a ova potonja koja je verovatno uzrok svega toga je potreba da se raspolaže prirodnim bogatstvima BiH, a raspolaganje njima vrše federalne jedinice, sada bi to verovatno trebalo dići na nivo BiH kako bi strane kompanije njihovih vlada mogle da ovladaju prirodnim resursima i da sklapaju ugovore o koncesiji kao što to čine u okolnim zemljama. Federalne jedinice i tri konstitutivna naroda su osnova na kojoj Bih može da počiva i prosperira – naveo je Lukić.

Tribina je održana u prostorijama Akademije, a na njoj je učestvovalo više od 40 rektora univerziteta, dekana, profesora univerziteta, naučnih radnika, kao i predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović.

Skupu je prisustvovao i ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović, kao i brojne zvanice iz javnog, naučnog, crkvenog, društvenog i političkog života Srpske.

Ostavite komentar