O kakvim medijima mi govorimo?

0
72

Kada je u u emisiji Puls TV BN gostovao doktor Zijad Bećirović kao da su se posložile sve karte oko priče ko upravlja opozicijom, ali i ovom medijskom kućom. Ovaj nekadašnji Brčak, a danas stanovnik Ljubljane, voli da se predstavlja kao visoko rangirani pripadnik Slobodnih zidara, što jako imponuje, još uvijek zvaničnom, vlasniku BN-a Vladimiru Trišiću. Trišić, bijeljinski skorojević, traži ulaz u visoku klasu na sve načine, pa i ovaj, iako je Bećirović daleko od toga. On je, zajedno sa svojim finansijerima, iskoristio Trišićeve bolesne ambicije i dobio pun tretman kod, sada pokojne, Suzane Rađen, koja nije iskoristila priliku da ga pita zašto je pod budnim okom slovenačke policije i ko su mu prijatelji iz radikalnih islamskih krugova. Inače je direktor potpuno beznačajnog Institua pod imenom IFIMES i veliki prijatelj Mirka Pejanovića i bivšeg Reisa Mustafe Cerića. Svi zajedno veliki neprijatelji postojanja Republike Srpske.

Zašto je njegovo gostovanje u jednoj dosadnoj emisiji ogolilo opoziciju i njihove medijske jurišnike?

Kao da je Bećirović bio karika koja nedostaje u medijsko-političkoj sceni Republike Srpske. Vrlo lako je uporediti naslovne stranice RTVBN portala sa naslovnim stranicama sarajevskih portala Klix, Vijesti, Oslobodjenje, Slobodna Bosna i Žurnala. Već znamo da se iza ovih portala krije jaka služba nekadašnjeg, ali i današnjeg AID-a (ko misli da je ugašen ranijim reformama živi u teškoj zabludi). Te stranice i vijesti na njima u većini slučajeva su identične, kao da jedan čovjek uređuje i BN i sarajevske portale, pa ne treba da čudi da je rado viđen gost u istoj emisiji BN-a bio i „novinar“ Avdo Avdić, intimus Osmana Mehmedagića Osmice i vrlo aktivan član AID-a. Kada njima dodamo i Dušana Janjića ili druge poznate autošoviniste iz Beograda jasno je da nešto smrdi. Sve njih povezuje i Đilasov medijski kralj Dragan Šolak, vlasnik N1 i NOVA TV, a ove su se televizije pozicionirale čvrsto i u BiH, sa vrlo jasnom uređivačkom politikom. Onom protiv Republike Srpske.

Šolak je svoje carstvo širio na zemlje jugoistoka Evrope, a kompanije su bile registrovane na Kipru, Britanskim Djevičanskim ostrvima, Sejšelima, u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, dok je pravom usponu njegovog poslovanja najviše pridonio dolazak američke kompanije Kohlber, Kravis i Roberts, KKR, koja upravlja milijardama i potpisala je sa Šolakom ugovor vrijedan 1,5 milijardi dolara. S američke strane potpis je dao general David Petraeus, a Šolak je ostao jedan od dioničara s učešćem od 21,34 posto, ali i menadžer.

E sad, Petraeus je bivši director CIA, a na to mjesto ga je imenovao bivši predsjednik SAD Barak Obama, a za Šolaka su srpski mediji dugo pisali da je pripadnik masonskih organizacija. Medijsko carstvo je prošireno na sve zemlje jugoistočne Evrope, od Slovenije, do Rumunije. Stvari su svuda pod kontrolom, a jedini koji se otimaju planus u Srbija i Republika Srpska.

Idemo ponovo da SAD-a. Tamo postoji, pri Demokratskoj stranci, organizacija NED (fondacija za promociju demokratije, mira i američkih vrijednosti) , čiji ogranak za Balkan vodi Ivana Cvetković, inače supruga Reufa Bajrovića. Reuf Bajrović, zajedno sa predsjednikom koalicije 1.mart Emirom Suljagićem, predstavlja nekadašnji udarni dvojac SDP-a i Zlatka Lagumdžije. Ovaj potonji je danas i direktor Memorijalnog centra u Potočarima. Po izlasku iz SDP-a stvaraju lik i djelo Željka Komšića i njegovu novu partiju Demokratski front. Iza građanske ideje krije se potpuna islamizacija BiH po uzoru na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića (obavezno štivo za čitanje svima koji misle da se ništa u BiH ne dešava ). Ovo je sada trojac koji vlada svim portalima u Sarajevu, ali i , posredno, portalom i uređivačkom politikom BN-a. A ako pogledate finansijere portala otvoreno neprijateljskih prema aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj, poput Buke, uvijek ćete naići na ime NED.

Tu dolazimo do Jelene Dabarčić, nekadašnjeg portparola SDS-a, koja na sve načine pokušava da oživi političkog mrtvaca i svog nekadašnjeg šefa Mladena Bosića. BN preuzima sve negativno od sarajevskih portala i sa istima vrlo aktivno učestvuje u stvaranju javnog mišljenja u Republici Srpskoj. Pored isključivo crnih vijesti stvaraju se lažne afere i to zahvaljujući duboko ucjenjenim ljudima iz SDS-a I PDP-a, poput Borenovića, Mektića ili Šarovića, a analitičari koji se koriste su  po pravilu iz defilea likova poput Puhala i sl. Od svih njih, najupućeniji u sva dešavanja je Borenović. On je direktno vezan za Sarajevo i američku i britansku ambasadu. U njegovoj partiji su posijani kadrovi lojalni Sarajevu, pa je tako u kabinetu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića zasjela i postala drugi čovjek grada Milada Šukalo, istaknuti kadar Stranke za BiH Harisa Silajdžića. U revizorskom timu je nekadašnji prevarant i kradljivac iz ministarstva sporta u Vladi Republike Srpske Dario Sandić, još jedan od groteksnih pojava na političkoj sceni, ovaj put iz SDP-a. Pulen Vojina Mijatovića, čovjeka sa najmanjim brojem glasova na izborima, koji ima najveću minutažu u sarajevskim medijima, a podobru i na BN-u.

Dakle, ovo je medijsko-politička hobotnica koja je svoje pipke duboko ubacila u Republiku Srpsku, traži promjenu politike, otvoren ulazak u NATO, odmicanje od Srbije. Njima treba dodati i veoma jak gej lobi, koji promoviše svoje kadrove u vrhunske političare i mesije, ali i čitav niz NVO potpuno finansiranih iz istih izvora.

Ostaje još pitanje i vrlo aktivnog stajališta portala Srpskainfo, čiji je vlasnik dnevni list Blic. Krajnji vlasnik Blica je švajcarska kompanija – Ringier Axel Springer Media AG, koja je osnovana spajanjem Ringier AG iz Švajcarske i Axel Springer SE iz Njemačke. Sada je već jasno da su se otvoreno stavili na stranu koja radi na rušenju Milorada Dodika. Njima treba da dodamo Buku, portal Aleksandra Trifunovića, koji enormno zarađuje od pisanja protov Republike Srpske. Njega finansira Ambasada Norveške, ali i već pomenuti NED. Oni, uz capital.ba Siniše Vukelića, gerila.info grupe polupismenih novinara i još nekoliko beznačajnijih portala, dobro žive i od skrivenog finansiranja povremenih grantova britanske ambasade. I sad im ne odgovara novi zakon o NVO i o medijima, jer su svi , na neki način i naslonjeni na brojne NVO koje su preplavile Republiku Srpsku. Nema tu nikakvih emocija, samo novac. Krvavi.

Ostavite komentar