Obnovljeni sukobi Jermenije i Azerbejdžana, Moskva spremna da posreduje

0
226

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) saopštila je danas da će na granicu Jermenije i Azerbejdžana poslati misiju koja će proceniti situaciju i pripremiti političko-diplomatski predlog za deeskalaciju sukoba, preneo je Sputnjik.

Šef misije biće generalni sekretar ODKB Stanislav Zase, a članovi su načelnik Združenog štaba ODKB general Anatolij Sidorov i predstavnici država-članica ODKB.

Savet ODKB izrazio je zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na granici Jermenije i Azerbejdžana i založio se za rešenje isključivo političko-diplomatskim sredstvima.

Ruski predsednik Vladimr Putin je na sednici Saveta ODKB izložio korake koje će Rusija preduzeti radi deeskalacije sukoba.

Naredna sednica Saveta ODKB biće održana na jesen u Jerevanu, najavljeno je u saopštenju.

U regionu Nagorno-Karabaha na južnom Kavkazu u ponedeljak je došlo do sukoba između Azerbejdžana i Jermenije, napadom azerbejdžanskih snaga na jermenske položaje.

Prema rečima premijera Jermenije Nikole Pašinjana, tokom prve noći je u borbama poginulo 49 vojnika, dok je azerbejdžanska strana danas saopštila da je poginulo njihovih 50 vojnika.

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas, u telefonskom razgovoru, azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva da se vrati na poštovanje prekida vatre sa Jermenijom, saopštila je Jelisejska palata.

Jermenija i Azerbejdžan su uz posredovanje Rusije 2020. godine sklopile mirovni sporazum kojim je Jermenija, nakon šestomesečnog rata, izgubila deo Nagorno-Karabaha posle više od četvrt veka.

Azerbejdžan i Jermenija su tokom poslednjih 30 godina dva puta bile u ratu i više puta imale sukobe manjeg intenziteta.

Blinken zabrinut

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je zabrinut da bi Rusija mogla da pokuša da iskoristi sukob izmedu Azerbejdžana i Jermenije kako bi skrenila pažnju sa rata u Ukrajini, prenosi Tanjug.

Vašington je pozvao obe strane u sukobu da prekinu neprijateljstva nakon što su borbe izbile blizu granice dve zemlje, prenosi Rojters.

„Da li to Rusija na neki način pokušava da zamuti vodu kako bi skrenula pažnju sa Ukrajine. To je nešto što nas uvek brine”, rekao je Blinken.

On je dodao da bi Rusija takođe mogla da iskoristi svoj uticaj u regionu da pomogne u smirivanju tenzija između Azerbejdžana i Jermenije.

(Agencije)

Ostavite komentar