Okuka: Činjenice su neoborive – Sarajevo je islamska kasaba

0
163

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Branislav Okuka rekao je da se realnost i činjenice nikada ne mogu osporiti, koliko god se neko trudio, pa se tako ne može osporiti i da je Sarajevo islamska kasaba i da od nekadašnje multietičnosti nema ni slova “M”.

– To što toranj u bojama zastave Republike Srpske na Trebeviću pojedinci u Sarajevu smatraju provokacijom upravo je potvrda činjenice da sve što nije muslimansko ne valja i “provocira” muslimane. Ne razumijem zašto nekome u Sarajevu može da smeta svjetionik na teritoriji grada Istočno Sarajevo!? Srpski narod je protjeran iz Sarajeva i sada, izgleda, prema shvatanju sadašnjih tamošnjih stanovnika, ne smije ni u Istočnom Sarajevu da radi šta želi već treba valjda za sve da traži dozvolu Benjamine Karić i novopečenih Sarajlija – istakao je Okuka.

On je upitao da li se bilo ko u Sarajevu uopšte zapita i zamisli da li je provokacija mahanje zastavama ISIL-a i takozvane Armije BiH pod kojima su u proteklom građanskom ratu mudžahedini i muslimanski ratnici klalili, mučili i ubijali Srbe širom Federacije BiH!?

– Prihvatite jednom činjenicu i istinu – Sarajevo je mrtav grad iz kojeg ste protjerali više od 150.000 Srba i ne kaže se uzalud da su sarajevski Srbi najveći stradalnici proteklog građanskog rata u BiH. Nakon ubistva srpskog svata u centru Sarajeva, kod Stare crkve, u martu 1992, u miru, prvi Srbi u strahu za svoju budućnost krenuli su na put bez povratka, a nekoliko godina kasnije, u zimu 1996. godine otpočeo je masovni egzodus naših sunarodnika – podsjetio je Okuka.

Koliko god muslimansko Sarajevo izvrtalo činjenice i pokušavalo da falsifikuje istoriju, rekao je Okuka, tragične i potresne scene izbjegličkih kolona sarajevskih Srba sa zavežljajima, ikonama porodičnih slava, i drvenim kovčezima sa tek iskopanim kostima svojih najmilijih obišle su svijet.

– Te tragične i potresne slike ušle su u istoriju, i to ne možete opovrgnuti. Istina je neumoljiva, a činjenice neoborive. Nažalost, to je grad u kojem su ubijeni ugledni ljekari, profesori, intelektualci i to je istina. To nije više grad, već kasaba u kotlini na koju se pruža pogled sa Trebevića na kojem je podignut svjetionik – simbol Istočnog Sarajeva i jedan od obilježja za sjećanje i pamćenje na činjenicu ko je živio u Sarajevu i ko ga je gradio zajedno sa svojim sunarodnicima koji su ih kasnije ubijali, mučili i zlostavljali”, naglasio je Okuka za Srnu, prenosi RTRS.

A šta misle o Srbima sadašnji stanovnici Sarajeva, skoro tri decenije od okončanja građanskog rata u BiH, rekao je on, govori i, kako kažu, “šaljivi” transparent “Sinoć provokacija, danas pos'o FBiH” uz ratnu zastavu takozvane Armije BiH pod kojom su ubijali, palili i pljačkali.

– Srbi ne dolaze na posao u FBiH, već dolaze na svoja radna mjesta koja im pripaduju po slovu zakona i ustava, i koji im sigurno nisu dale “Saralije”. Naravno, da će dolaziti na posao, jer su to njihova radna mjesta, i nakon radnog vremena vraćati se svojim kućama u Istočno Sarajevo sve dok postoji BiH ovakva kakva jeste. Tu vam, na vašu žalost, ne mogu pomoći ni razni likovi poput Majkla Marfija i Kristijana Šmit –  naglasio je Okuka.

Gradonačenik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je toranj u bojama zastave Republike Srpske na Trebeviću od sinoć svjetionik Istočnog Sarajeva i dio je aktivnosti u stvaranju kulture pamćenja i sjećanja u namjeri da se zna koliko dugo Srbi postoje na ovim prostorima.

Ostavite komentar