Opredijeljeni smo za EU, ali ne da idemo stihijski i na veresiju

0
105

Piše: Milorad Dodik

Republika Srpska je još uvijek opredijeljena za punopravno članstvo BiH u EU, što smo pokazali podrškom usvajanju zakona iz 14 ključnih prioriteta. Otvaranje pregovora je značajan korak prema tom cilju, ali za razliku od mnogih u Federaciji BiH, smatram da taj korak treba da napravimo kada za to budemo spremni mi u BiH, ali i naši partneri u EU. U tu priču ne treba da ulazimo stihijski i na veresiju, kako političari u Sarajevu zagovaraju.

U pregovore s EU možemo kada svi u BiH prihvate dvije stvari. Prvo, da o svemu možemo odlučivati bez stranaca. Drugo, da se u praksi vidi kako je Sarajevo odustalo od opstrukcija učešća Republike Srpske u procesu EU integracija u njenom punom kapacitetu, u skladu s Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Kada je u pitanju spremnost EU, za razliku od ministra Konakovića, koji je mahao pismom podrške sedam ministara spoljnih poslova EU otvaranju pregovora, i kojem se priviđa maligni ruski uticaj zbog kojeg ćemo otvoriti pregovore, nemam namjeru da obmanjujem ni domaću ni evropsku javnost. U tom Konakovićevom pismu veresije nedostaje 20 potpisa drugih članica EU. Što znači da EU u ovom trenutku nema saglasnost o BiH, a po mojim informacijama, ni o Ukrajini i Moldaviji.

U tom smislu, ukoliko zaista držimo do članstva u EU, pitanje otvaranja pregovora, zbog nas u BiH, ali i zbog EU, morali bismo ostaviti za period nakon što EU u decembru donese neke strateške odluke šta želi od sebe i šta nudi kroz proširenje, ali i za period nakon izbora za Evropski parlament i Evropsku komisiju, na ljeto naredne godine. S novom garniturom u EU i uz napredak u sprovođenju 14 prioriteta u BiH, možemo razgovarati o ovom važnom koraku kao ozbiljni partneri.

Ostavite komentar