Orban: Evropa na granici mira i rata, zabrinut sam za njenu budućnost

0
55

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da se Evropa igra vatrom, “na granici mira i rata” i da je zabrinut za njenu budućnost.

Napominjući da rat u Ukrajini traje dvije godine, Orban je u intervjuu za radio-stanicu “Košut” rekao da evropski lideri uvode sankcije, sprovode strategije i “iz dana u dan prelaze ne iz rata u mir, već iz mira u rat”, prenosi MTI.

– To je veoma opasno i zabrinut sam za budućnost Evrope – rekao je mađarski premijer.

Mađarska će morati da poveća potrošnju na odbranu i sljedeće godine ako se rat u Ukrajina produži i 2025. godine, smanjujući na taj način iznos raspoloživih sredstava za ostale troškove, izjavio je takođe Orban.

Orban je za državni rekao radio da, ako se rat u Ukrajini produži do 2025. godine, nivoi izdvajanja za odbranu Mađarske za 2023. i 2024. godinu neće biti dovoljni i moraće da budu povećani.

Orban je naveo i da Mađarska neće dozvoliti da bude prisiljena da u uđe u rat treći put, nakon što je učestvovala u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Premijer Mađarske smatra da je potrebno evropsko bezbjednosno rješenje koje uključuje Rusiju i da je od rata u Ukrajini najviše profitirala američka vojna industrija, pošto su SAD uputile najveću vojnu pomoć Kijevu.

– Naše istorijsko iskustvo sa ratom je da možete samo izgubiti. Što ste bliže ratnoj zoni, to je veća cena koju plaćate – naveo je Orban.

Mađarska je znatno povećala izdvajanja za odbranu prošle godine i to na 2,43 odsto BDP-a, što je iznad dva odsto, na šta su se obavezale članice NATO-a, navodi MTI.

Ostavite komentar