Orban: Evropa da oda priznanje Dodiku za njegov rad

0
57

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je konstruktivan rukovodilac i zbog toga Evropa treba da oda priznanje za njegov rad, poručio je premijer Mađarske Viktor Orban na konferenciji za novinare.

– BiH kao jedna decentralizovana zemlja, ne može da se centralizuje bez odluke entiteta. Onaj ko to želi da radi, radi to protiv volje entiteta – rekao je Orban.

Poručio je da ako se jednoj zajednici oduzme imovini, to dovodi do velikih problema.

Istakao je da nije došao u Banjaluku samo zbog simpatija.

– Već zbog toga što Srbi i predsjednik Dodik rade ispravne stvari. I u politici znači koliki ste, ima velikih i onih manjih. Mnogo više ima onih koji se slažu sa vamam ali ne smiju javno to da kažu. Јa mogu to javno da kažem, jer imam stabilnu Vladu kod kuće. Mogu sebi da dozvolim da kažem da je nepravedna politika prema Republici Srpskoj. Treba razgovarati i sakupiti one koji razumiju srpski narod, kako u Srpskoj tako i u Srbiji. Od 1. jula preuzimamo mjesto predsjednika EU, imaćemno tim koji će se baviti BiH – rekao je Orban.

Bez uključivanja Srba, nema zdrave EU ni stabilnosti u Evropi

Srbi i Mađari gdje god živjeli su uvijek susjedi, bez obzira na granice, rekao je u Banjaluci predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban, nakon što mu je predsjendik Srpske Milorad Dodik uručio Orden Republike Srpske na ogrlici.

Istakao je da su odlikovanja su uglavnom znak poštovanja.

– Naravno i ovo odlikovanje je takvo za mene, ali je još više nešto, kao što je moj prijatelj Dodik rekao, da je to prijateljstvo, ljubav prijatelja, to za mene nije samo državni akt, smatram da tu ima emocija, povjerenja i optimizma u odnosu na zajedničku budućnost – naveo je Orban.

Poručio je da bez uključivanja Srba, nema zdrave EU ni stabilnosti u Evropi.

-Dugo posmatram Srbe, sjećam se kako je bilo Srbima kad se ovaj svijet zvao Јugoslavija i kad ste bili razvijeniji od nas i sjećam se u mađarskom parlamentu glasanja o priznavanju BiH, posmatrao sam i tad Srbe. Vidio sam kako se Srbi bore za svoje mjesto u ovom novom vremenu. Јako je teško kad jedan narod mora da nađe svoje mjesto u svijetu, a njihov rukovodiocima je uvijek teže. Srbi i Mađari gdje god živjeli su uvijek susjedi, bez obzira na granice – naveo je Orban.

Ostavite komentar