Orban: Nećemo dozvoliti ilegalnu migraciju niti LGBT propagandu

0
55

Mađarska ni po koju cijenu neće popustiti pred ucjenama EU u vezi sa pitanjima migracije ili LGBT propagande, bez obzira na to koliki je ulog kada se radi o zamrznutim novčanim sredstvima Unije, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

On je tokom gostovanja na radio-stanici “Kosut” rekao da Budimpešta neće pristati da promijeni stav ni za koji iznos novca iz fondova koje obezbjeđuje Brisel.

Orban je podsjetio da je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen u obraćanju Evropskom parlamentu u srijedu, 17. januara, jasno poručila da tvrdnje Brisela protiv Budimpešte nemaju nikakve veze sa vladavinom prava, već su vođene nezadovoljstvom EU zbog odlučnog odbijanja Mađarske da otvori vrata protoku ilegalnih migranata ili da dozvoli širenje LGBT propagande u mađarskim školama.

“To je ono što Brisel želi da nametne Mađarima”, istakao je Orban.

Orban je podsjetio da je Evropska komisija povukla oko 20 milijardi evra iz budžeta EU i drugih sredstava koja se duguju Mađarskoj, te osudio politiku Komisije kao ucjenu.

“Ono što se dešava sa našom đecom i unucima je dosta važnije od novca. Ne postoji iznos koji bi mogao biti prihvatljiv za puštanje migranata u zemlju ili onih koji šire LGBT propagandu u škole”, naglasio je Orban.

Premijer Mađarske odbacio je neosnovane kritike upućene Budimpešti zbog navodne zabrinutosti za vladavinu prava i mjera protiv korupcije u toj zemlji, prenio je TASS.

“Sve su to besmislice i preklapanja. Mađarski pravosudni sistem ispunjava sve evropske standarde, a sistem državnih javnih nabavki je povezan sa zajedničkim sistemom EU”, istakao je Orban.

On je izrazio uvjerenje da je stav mađarske vlade o ovim pitanjima uživao podršku javnosti tokom nacionalnih konsultacija koje su završene u srijedu, 17. januara. Više od milion i po muškaraca i žena je dobrovoljno učestvovalo u anketi slanjem upitnika poštom. Rezultati ovog istraživanja javnog mnjenja, koje je između ostalog uključivalo pitanja o migracijama, LGBT propagandi i Ukrajini, biće sumirani i objavljeni u narednih nekoliko dana. Poredeći sebe sa poštarom, Orban je obećao da će prenijeti mišljenje mađarskih građana liderima EU, koji bi trebalo da se sastanu u Briselu 1. februara.

Ostavite komentar